Skip to the main content

Review article

UPOTREBA ĐUMBIRA U MEDICINSKOM TRETMANU

Almedina Karabašić orcid id orcid.org/0000-0003-0391-9680 ; JZU „Gradske apoteke“ Tuzla, Albina i Franje Herljevica 1, 75000 Tuzla, B&H
Admira Dervišević ; JZU „Gradske apoteke“ Tuzla, Albina i Franje Herljevica 1, 75000 Tuzla, B&H
Jasmina Lukić ; PZU Apoteka „ALMA“, Turalibegova 48, 75000 Tuzla, B&H
Radmila Zelenović ; ZU Apoteka „Rosić“, Trg Kralja Petra Prvog Karadordevica 13, 76300 Bijeljina, B&H
Maida Šljivić Husejnović ; Faculty of Pharmacy, University of Tuzla, Univerzitetska 7, 75000 Tuzla, B&H


Full text: croatian pdf 268 Kb

page 62-66

downloads: 2.195

cite

Full text: english pdf 268 Kb

page 62-66

downloads: 360

cite


Abstract

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je korijen porijeklom iz Indije. Upotrebljava se prvenstveno kao svjež korijen i kao samljeveni prah, prethodno osušenog korijena. Kod akutnih ili kroničnih bolova prave se obloge koje se koriste kod: reumatizma, artritisa, bolova u leđima, grčeva u stomaku, ukočenosti vrata, bronhitisa i bronhijalne astme, zapaljenja jetre i bubrega i kod asmatičnog napada, a dobro djeluje na metabolizam kod oboljelih od dijabetesa. Djeluje višestruko: analgetički, sedativno, diuretski, antimikrobno i antiupalno. Đumbir se pokazao i kao djelotvoran lijek u liječenju osteoartritisa. Sadrži nekoliko stotina poznatih komponenti, među kojim su gingeroles, beta karoten, kapsaicin, kafeinska kiselina, kurkumin. U svježem korijenu pronađeni su i salicilati u količinama od 4,5 mg/100 mg. Đumbir je snažan antioksidans koji ublažava ili sprječava generacije slobodnih radikala. U nekim dijelovima svijeta sok od đumbira se aplicira na kožu kako bi se liječile opekotine. Također se koristi u industriji jela i pića, kao začin i dodatak jelima. Đumbir sadrži kemijsku supsatancu gingerol koja se koristi kao antacid, laksativ i u lijekovima protiv nadimanja. Stoljećima se pouzdano koristi kao hrana i lijek. Niti u jednom ispitivanju na ljudima nije zabilježen nikakav izrazito nepovoljan učinak đumbira, a u medicinskoj literaturi nema podataka o njegovoj toksičnosti.
Cilj ovog rada bio je da pokaže koje su to osobine đumbira koje su bitne u medicinskom tretmanu. U radu su opisane različite studije koje dokazuju učinkovitost đumbira u tretmanima navedenih oboljenja.

Keywords

đumbir; mučnina; antioksidans; začin

Hrčak ID:

174531

URI

https://hrcak.srce.hr/174531

Publication date:

31.12.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 4.545 *