Agronomy journal, Vol. 78 No. 2-3, 2016.
Original scientific paper
VAŽNIJA TEHNOLOŠKA SVOJSTVA DUHANA NEKIH ORIJENTALNIH SORTI TIPA “JAKA”
Jordan Trajkoski
; Scientific Tobacco Institute - Prilep, Macedonia, University of “Sv. Kliment Ohridski” - Bitola, Macedonia
Milan Mitreski
; Scientific Tobacco Institute - Prilep, Macedonia, University of “Sv. Kliment Ohridski” - Bitola, Macedonia
Valentina Pelinavoska
; Scientific Tobacco Institute - Prilep, Macedonia, University of “Sv. Kliment Ohridski” - Bitola, Macedonia
Robin Mavroski
; Scientific Tobacco Institute - Prilep, Macedonia, University of “Sv. Kliment Ohridski” - Bitola, Macedonia
Marjan Trajkoski
; SEKE D.O.O.E.L Prilep, Macedonia
Abstract
Tehnološka svojstva duhana podijeljena su u 3 skupine: fizičke, morfološke i organoleptičke. Poznavanje i određivanje ovih svojstava od velikog je značenja jer se u praksi pomoću njih procjenjuje sirovi duhan. Cilj ovih istraživanja bio je utjecaj tehnoloških karakteristika: zastupljenost glavnog rebra, debljina listova i prinos na tehnološko-komercijalnu kvalitetu ispitivanih sorti. Ispitivanja su izvršena na pokusnom polju Znanstvenog duhanskog instituta - Prilep. Pokus je postavljen u 4 ponavljanja po metodi randomiziranih blokova. Ispitane su 3 sorte duhana Jaka: JV 125/3 (kontrola), JZ-7 i JK-48.
Rezultati dobiveni u laboratoriju za ispitivanje kvalitete i autentičnosti duhanske sirovine L04 Znanstvenog instituta duhana - Prilep pokazali su da je udio zastupljenosti glavnog rebra kod ispitivanih sorti u granicama kvalitete duhanske sirovine od 16,05 % kod sorte JZ-7, do 18,25 % kod sorte JK-48, a masa od 44,92 g/m2 (JV 125/3) do 48.90 g/m2 (JZ-7). Dobiveni rezultati pokazuju da sorte duhana Jaka imaju vrlo dobra tehnološka svojstva, odnosno imaju visoku tehnološko-komercijalnu kvalitetu.
Keywords
tehnološka svojstva; tip “Jaka”; tehnološko-komercijalna kvaliteta
Hrčak ID:
175726
URI
Publication date:
15.2.2017.
Visits: 1.251 *