Skip to the main content

Original scientific paper

SKARIFIKACIJA SJEMENA LUCERNE (Medicago sativa L.) KISELINOM

Marina Palfi


Full text: croatian pdf 678 Kb

page 5-16

downloads: 1.425

cite


Abstract

U sjemenu lucerne se uvijek u većoj ili manjoj mjeri osim normalno razvijenih sjemenki javljaju i one koje zbog tvrde sjemene ovojnice otežavaju prodor vode i zraka u unutrašnjost sjemenke i time sprječavaju njegovo klijanje. Udjel takvih tvrdih sjemenki moguće je smanjiti različitim metodama skarifikacije.
U svrhu utvrđivanja utjecaja skarifikacije kiselinom na smanjenje udjela tvrdih sjemenki i održivost kakvoće sjemena obavljena su u laboratorijska istraživanja na sjemenu sorte lucerne "OS-11".
Skarifikacija je napravljena 96, 86 i 76-postotnom H2SO4 u trajanju od 4, 5, 6 i 10 minuta.
Najbolja kakvoća sjemena lucerne neposredno nakon tretmana dobivena je skarifikacijom 96-postotnom H2SO4 u trajanju od 5 minuta. Skarifikacijom je povećana klijavost bez tvrdih sjemenki s 62,75% na 82,00%, smanjen je postotak tvrdih sjemenki s 19,25% na 3,80%, neklijavog sjemena s 13,75% na 9,0% i neznatno je povećan udio abnormalno razvijenih klica.
Nakon 6 mjeseci čuvanja takvo sjeme lucerne pokazuje trend daljnjeg smanjenja postotka tvrdog sjemena, međutim došlo je do povećanja udjela neklijavog sjemena do 88,00 %.

Keywords

lucerna; skarifikacija; H2SO4; tvrdo sjeme

Hrčak ID:

16999

URI

https://hrcak.srce.hr/16999

Publication date:

1.8.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 3.617 *