Review article
https://doi.org/10.17113/ftb.55.01.17.4520
Pregled općih svojstava i mogućih postupaka obrade otpadnih voda mljekarske industrije
Aleksandar Kolev Slavov
orcid.org/0000-0002-2372-0508
; University of Food Technologies, Faculty of Economics, Department of Environmental Engineering, 26 Maritsa Blvd, BG-4002 Plovdiv, Bulgaria
Abstract
Industrija prerade mlijeka jedna je od najzastupljenijih u svijetu, pa je interes za različite postupke obrade otpadnih voda mljekarske industrije sve veći. Svrha je ovoga rada bila prikazati najnovija istraživanja u tom području te opisati porijeklo, kategorije, tekuće nusproizvode i pokazatelje svojstava otpadnih voda mljekarske industrije. U radu su objedinjeni različiti postupci gospodarenja otpadnim vodama, s naglaskom na biološke postupke obrade koji se provode u pogonu. Detaljno su razmotreni aerobni i anaerobni postupci, njihove prednosti i nedostaci, te mogućnost primjene kombinirane anaerobno-aerobne obrade otpadnih voda. Navedeni su budući pravci razvoja postupaka obrade otpadnih voda mljekarske industrije.
Keywords
otpadne vode mljekarske industrije; sastav otpadnih voda; sirutka; biološki postupci obrade
Hrčak ID:
178264
URI
Publication date:
23.3.2017.
Visits: 8.950 *