Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.17113/ftb.55.01.17.4520

Pregled općih svojstava i mogućih postupaka obrade otpadnih voda mljekarske industrije

Aleksandar Kolev Slavov orcid id orcid.org/0000-0002-2372-0508 ; University of Food Technologies, Faculty of Economics, Department of Environmental Engineering, 26 Maritsa Blvd, BG-4002 Plovdiv, Bulgaria


Full text: english pdf 367 Kb

page 14-28

downloads: 2.302

cite


Abstract

Industrija prerade mlijeka jedna je od najzastupljenijih u svijetu, pa je interes za različite postupke obrade otpadnih voda mljekarske industrije sve veći. Svrha je ovoga rada bila prikazati najnovija istraživanja u tom području te opisati porijeklo, kategorije, tekuće nusproizvode i pokazatelje svojstava otpadnih voda mljekarske industrije. U radu su objedinjeni različiti postupci gospodarenja otpadnim vodama, s naglaskom na biološke postupke obrade koji se provode u pogonu. Detaljno su razmotreni aerobni i anaerobni postupci, njihove prednosti i nedostaci, te mogućnost primjene kombinirane anaerobno-aerobne obrade otpadnih voda. Navedeni su budući pravci razvoja postupaka obrade otpadnih voda mljekarske industrije.

Keywords

otpadne vode mljekarske industrije; sastav otpadnih voda; sirutka; biološki postupci obrade

Hrčak ID:

178264

URI

https://hrcak.srce.hr/178264

Publication date:

23.3.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 6.777 *