Preliminary communication
https://doi.org/10.17113/ftb.55.01.17.4861
Diferencijacija komercijalnih vina sa zaštićenom oznakom izvornosti proizvedenih u Istri (Hrvatska), dobivenih od različitih sorata iz dvije berbe, pomoću hlapljivih sastojaka arome određenih metodom HS-SPME-GC/MS
Igor Lukić
orcid.org/0000-0002-6611-4313
; Institute of Agriculture and Tourism, Karla Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Croatia
Ivana Horvat
orcid.org/0000-0002-1067-9358
; Institute of Agriculture and Tourism, Karla Huguesa 8, HR-52440 Poreč, Croatia
Abstract
Mikroekstrakcijom na čvrstoj fazi uz plinsku kromatografiju i spektrometriju masa (HSSPME-GC/MS) ispitani su hlapljivi sastojci arome za diferencijaciju vina domaćih i introduciranih sorata Malvazija istarska, Chardonnay i Muškat žuti, ubranih 2013. i 2014. godine u Istri (Hrvatska). Utvrđen je značajan utjecaj sorte i godine berbe na hlapljive sastojke arome, no interakcija tih dvaju faktora otežala je diferencijaciju uzoraka vina. Spojevi koji su poslužili kao pouzdani markeri sortnog podrijetla, i to: nerol u sorti Malvazija, etil-cinamat i kvalitativno određen izomer dimetilbenzaldehida u sorti Chardonnay, te terpeni u sorti Muškat žuti pronađeni su u uzorcima vina iz obje godine. Vina dobivena od grožđa ubranog 2013. godine imala su veću koncentraciju skoro svih važnih hlapljivih spojeva. Primjenom postupne linearne diskriminantne analize postignuta je 100 % točna diferencijacija uzoraka vina Malvazija istarska i Chardonnay prema sorti i godini berbe.
Keywords
monosortno vino; Hrvatska; hlapljivi spojevi arome; sorta; godina berbe; HSSPME-GC/MS
Hrčak ID:
178275
URI
Publication date:
23.3.2017.
Visits: 1.951 *