Preliminary communication
https://doi.org/10.17113/ftb.55.01.17.4633
Utjecaj esencijalnog ulja biljke Echinophora platyloba i primarnog kondenzata dima na suzbijanje rasta bakterije Staphylococcus aureus u goveđem mesu
Zahra Pilevar
orcid.org/0000-0001-7360-0478
; Food Sciences and Technology Department, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 1981619573 Tehran, Iran
Hedayat Hosseini
orcid.org/0000-0001-8301-4229
; Food Sciences and Technology Department, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 1981619573 Tehran, Iran
Homa Hajimehdipoor
; Traditional Medicine and Material Medical Research Center and Department of Traditional Pharmacy, School of Traditional Medicine, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 1981619573 Tehran, Iran
Farzaneh Shahraz
; Food Sciences and Technology Department, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 1981619573 Tehran, Iran
Leyla Alizadeh
; Food Sciences and Technology Department, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 1981619573 Tehran, Iran
Amin Mousavi Khaneghah
; Department of Food Science, Faculty of Food Engineering, State University of Campinas (UNICAMP), Rua Monteiro Lobato 80, 13083-862 Campinas, SP, Brazil
Maryam Mahmoudzadeh
orcid.org/0000-0002-6713-7576
; Food Sciences and Technology Department, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 1981619573 Tehran, Iran
Abstract
U radu je ispitan pojedinačni i zbirni učinak esencijalnog ulja biljke Echinophora platyloba i primarnog kondenzata dima na suzbijanje rasta bakterije Staphylococcus aureus u uzorcima goveđeg mesa. Pomoću automatskog sustava za detekciju mikrobiološkog rasta i turbidimetrije određene su minimalna inhibicijska koncentracija i minimalna baktericidna koncentracija esencijalnog ulja i primarnog kondenzata dima. Pojedinačni i zbirni antibakterijski učinak esencijalnog ulja i primarnog kondenzata dima ispitani su disk difuzijskom metodom, određivanjem generacijskog vremena i mjerenjem apsorbancije otpuštenog staničnog sadržaja bakterije Staphylococcus aureus. Osim toga, ispitana je interakcija između ta dva antimikrobna agensa mikrorazrjeđenjem u bujonu (tzv. checkerboard testom) i određivanjem indeksa interakcije. Minimalna inhibicijska koncentracija esencijalnog ulja bila je 7200 mg/L, a primarnog kondenzata dima 5500 mg/L, dok je minimalna baktericidna koncentracija esencijalnog ulja bila 8500 mg/L, a primarnog kondenzata dima 8000 mg/L. Ispitana su organoleptička svojstva uzoraka mesa i utvrđeno je da dodatak 0,05 g esencijalnog ulja i 0,6 g kondenzata dima u 100 g uzorka nije utjecao na prihvatljivost proizvoda. Esencijalno ulje biljke Echinophora platyloba imalo je slabiji učinak na suzbijanje rasta bakterije Staphylococcus aureus od kombinacije esencijalnog ulja i primarnog kondenzata dima.
Keywords
antibakterijska aktivnost; Echinophora platyloba; primarni kondenzat dima; Staphylococcus aureus; goveđe meso
Hrčak ID:
178279
URI
Publication date:
23.3.2017.
Visits: 1.836 *