Short communication, Note
https://doi.org/10.17113/ftb.55.01.17.4812
Učinkovita metoda kontinuirane proizvodnje eritrola iz glicerola s pomoću gljivice Yarrowia lipolytica MK1
Magdalena Rakicka
; Department of Biotechnology and Food Microbiology, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Chełmońskiego St. 37, PL-51-630 Wroclaw, Poland
Aleksandra M. Mirończuk
; Department of Biotechnology and Food Microbiology, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Chełmońskiego St. 37, PL-51-630 Wroclaw, Poland
Ludwika Tomaszewska-Hetman
; Department of Biotechnology and Food Microbiology, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Chełmońskiego St. 37, PL-51-630 Wroclaw, Poland
Anita Rywińska
; Department of Biotechnology and Food Microbiology, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Chełmońskiego St. 37, PL-51-630 Wroclaw, Poland
Waldemar Rymowicz
; Department of Biotechnology and Food Microbiology, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Chełmońskiego St. 37, PL-51-630 Wroclaw, Poland
Abstract
U radu je prikazana mogućnost proizvodnje eritrola iz glicerola u kemostatu s pomoću mutiranog soja gljivice Yarrowia lipolytica MK1, dobivenog pomoću UV-zračenja. Svrha je rada bila odrediti optimalan omjer ugljika i dušika u hranjivoj podlozi za poboljšanu proizvodnju eritrola. Najveća koncentracija eritrola od 113,1 g/L; produktivnost od 1,1 g/(L·h) i prinos od 0,578 g/g dobiveni su uporabom hranjive podloge s omjerom ugljika i dušika od 80:1. Osim toga, u podlozi nakon uzgoja nije pronađen zaostali glicerol. Ispitan je i kemijski sastav biomase, te je utvrđeno da su udjeli lizina i treonina u proteinima biomase bili veći od onih koje Organizacija za prehranu i poljoprivredu i Svjetska zdravstvena organizacija propisuju za kvasac namijenjen ishrani životinja.
Keywords
eritrol; glicerol; kemostat; Yarrowia lipolytica
Hrčak ID:
178281
URI
Publication date:
23.3.2017.
Visits: 1.720 *