Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.17113/ftb.55.01.17.4770

Procjena akutne toksičnosti umjetnih aroma grožđa, šljive i naranče pomoću testova in vivo

Ila Monize Sousa Sales ; Laboratory of Cytogenetics and Mutagenesis (LaCM), Biological Sciences Academic Course, Campus Senador Helvídio Nunes de Barros (CSHNB), Federal University of Piauí (UFPI), Picos, 64049-550 Piauí, Brazil
Janaína Sousa Barbosa ; Laboratory of Cytogenetics and Mutagenesis (LaCM), Biological Sciences Academic Course, Campus Senador Helvídio Nunes de Barros (CSHNB), Federal University of Piauí (UFPI), Picos, 64049-550 Piauí, Brazil
Fabelina Karollyne Silva dos Santos ; Laboratory of Cytogenetics and Mutagenesis (LaCM), Biological Sciences Academic Course, Campus Senador Helvídio Nunes de Barros (CSHNB), Federal University of Piauí (UFPI), Picos, 64049-550 Piauí, Brazil
Felipe Cavalcanti Carneiro da Silva ; Department of Biophysics and Physiology, Postgraduate Programs in Pharmaceutical Sciences, Center of Health Sciences, Federal University of Piauí (UFPI), Teresina, 64049-550 Piauí, Brazil
Paulo Michel Pinheiro Ferreira ; Department of Biophysics and Physiology, Postgraduate Programs in Pharmaceutical Sciences, Center of Health Sciences, Federal University of Piauí (UFPI), Teresina, 64049-550 Piauí, Brazil
João Marcelo de Castro e Sousa ; Department of Biophysics and Physiology, Postgraduate Programs in Pharmaceutical Sciences, Center of Health Sciences, Federal University of Piauí (UFPI), Teresina, 64049-550 Piauí, Brazil
Ana Paula Peron ; Postgraduate Program in Genetics and Improvement, Federal University of Piauí (UFPI), Teresina, 64049-550 Piauí, Brazil


Full text: english pdf 288 Kb

page 131-137

downloads: 421

cite


Abstract

U radu je ispitan akutni toksični učinak umjetnih aroma grožđa, šljive i naranče u dozama od 3,5; 7 i 14 mL/kg tijekom 24 i 48 sati na meristemske stanice korijena luka (Allium cepa) te u peroralnim dozama od 0,5; 1; 2; 5 i 10 mL/kg tijekom 7 dana na eritrocite iz koštane srži miševa. Rezultati pokazuju da je izlaganje meristemskih stanica korijena luka umjetnim aromama grožđa, šljive i naranče tijekom 24 i 48 sata inhibiralo diobu stanica te potaklo tvorbu većeg broja mikronukleusa i promjenu strukture diobenog vretena. Promjene su uočene već nakon 24 sata, što potvrđuje znatnu citotoksičnost, genotoksičnost i mutagenost umjetnih aroma. Miševi hranjeni s 2, 5 i 10 mL/kg umjetnih aroma uginuli su prije sedmog dana tretmana. Dodatak umjetnih aroma u dozama od 0,5 i 1 mL/kg smanjio je broj eritrocita u koštanoj srži miševa, a dodatak arome grožđa znatno je potaknuo tvorbu mikronukleusa. Stoga je zaključeno da arome grožđa, šljive i naranče pri navedenim uvjetima imaju izraženi toksični učinak na meristemske stanice korijena luka i eritrocite iz koštane srži miševa.

Keywords

pojačivači okusa i arome; dioba stanice; promjene u strukturi diobenog vretena; mikronukleus

Hrčak ID:

178285

URI

https://hrcak.srce.hr/178285

Publication date:

23.3.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 1.586 *