Short communication, Note
https://doi.org/10.17113/ftb.55.01.17.4514
Adhezija kvasaca iz rodova Candida i Pichia na drvene površine
Ružica Tomičić
; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Zorica Tomičić
; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, RS-21000 Novi Sad, Serbia
Peter Raspor
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Abstract
Adhezija kvasaca i nastanak biofilma na površinama odvijaju se u različitim okruženjima. U prehrambenoj industriji, biofilmovi mogu biti izvor kontaminacije, uzrokujući kvarenje hrane i smanjenje kakvoće proizvoda. Kvasci iz rodova Candida i Pichia često su prisutni u hrani i uzrokuju kvarenje nekih prehrambenih proizvoda. Svrha je ovog istraživanja bila procijeniti adheziju kvasaca iz rodova Candida i Pichia na glatke i hrapave drvene površine koje se često koriste u prehrambenoj industriji, te ispitati utjecaj hrapavosti površine drveta na stupanj adhezije. Adhezija stanica kvasaca na drvene površine određena je njihovim ispiranjem s površine, zatim bojenjem metilenskim modrilom i automatskim određivanjem broja živih stanica pod mikroskopom. Rezultati pokazuju da su svi sojevi kvasaca Candida i Pichia imali sposobnost adhezije na drvene površine, ovisno o vrsti i soju. S druge strane, hrapavost drvenih površina nije utjecala na adheziju ispitanih kvasaca.
Keywords
adhezija; kvasac; Candida spp.; Pichia spp.; drvene površine
Hrčak ID:
178288
URI
Publication date:
23.3.2017.
Visits: 1.715 *