Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.20867/thm.11.2.7

ULOGA SUSTAVA KVALITETE I ECO-LABELLING SUSTAVA U BENCHMARKINGU TURISTIČKE DESTINACIJE (CASE STUDY «OTOK CRES»)

Vinka Cetinski ; Faculty of tourism and hospitality management, University of Rijeka, Opatija, Croatia
Branko Juričić ; Faculty of tourism and hospitality management, University of Rijeka, Opatija, Croatia


Full text: croatian pdf 2.566 Kb

page 79-92

downloads: 406

cite


Abstract

Eco-labelling sustavi i sustavi kvalitete mogu koristiti kao sredstva za benchmarking destinacije i to u situacijama kad su samo informacije eco-labelling sustava i sustava kvalitete dostupne. Postoji niz potencijalnih prednosti u korištenju informacija eco-labelling sustava i sustava kvalitete kao zamjena za uobičajene benchmarking informacije. Ova vrsta benchmarkinga uz vanjska priznanja i standarde može poboljšati konkurentnost konkretne turističke destinacije. U ovom članku ukazuje se na značaj primjene sustava kvalitete i stvaranja vlastitog eco-labela u strategiji razvoja turističke destinacije «Otok Cres» koja želi ostvariti svoju viziju i postati prepoznatljiva “EKO" destinacija na Mediteranu, po mjeri čovjeka, orijentirana zdravom načinu života, ekologiji, prirodi i intenzivnom doživljaju mora, plaža, priobalja.

Keywords

benchmarking; eco-label; standardi kvalitete; destinacija kao poslovni sustav

Hrčak ID:

181300

URI

https://hrcak.srce.hr/181300

Publication date:

30.12.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 1.136 *