Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.20867/thm.2.2.12

Zdrava prehrana - značajna resursna osnovica zdravstvenog turizma

Borislav Šimundić ; Hotelijerski fakultet Opatija, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska


Full text: croatian pdf 2.590 Kb

page 357-368

downloads: 1.320

cite


Abstract

Zdravu hranu sačinjavaju pojedine komponente u svakodnevnoj prehrani, a pod zdravom prehranom se podrazumijevaju dobro izbalansirani dnevni obroci koji u sebi sadrže potrebne količine i međusobne odnose bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala, uz uvjet da ne sadrži štetne tvari kojima se može poremetiti dobro fizičko i psihičko zdravlje čovjeka.
Novija saznanja o prehrani ukazuju da je prošlo vrijeme kada se nastojalo zadovoljiti prehranu količinski. Sada se velika pažnja poklanja planiranju uravnotežene prehrane s točno utvrđenim količinama masti, šećera, kolesterola i soli.
Suvremeno ugostiteljstvo bi trebalo uz normative u jelovnicima unositi energentsku i nutricionu vrijednost svakog jela, kako bi potrošač mogao birati onu hranu koja će odgovarati njegovom spolu, starosti, tjelesnoj snazi, fizičkom radu, rekreaciji i zdravstvenom stanju.

Keywords

zdrava prehrana; zdrava hrana

Hrčak ID:

182456

URI

https://hrcak.srce.hr/182456

Publication date:

30.12.1996.

Article data in other languages: english

Visits: 2.478 *