Skip to the main content

Professional paper

Somatske stanice i čimbenici koji utječu na njihov broj u mlijeku

Zrinka Čačić ; Hrvatski stočarsko selekcijski centar, Ilica 101, 1000 Zagreb
Samir Kalit
Neven Antunac
Mato Čačić


Full text: croatian pdf 105 Kb

page 23-36

downloads: 6.948

cite


Abstract

Kvalitetu mlijeka određuje kemijski sastav, fizikalne osobine i higijenska ispravnost. Osnovni pokazatelji higijenske ispravnosti mlijeka su ukupan broj mikroorganizama i broj somatskih stanica (BSS). Na povećanje BSS najviše utječu genetski i okolišni čimbenici. Najvažniji okolišni čimbenici su status infekcije vimena, dob muzare, stadij laktacije, redoslijed laktacije, pasmina, način držanja, geografsko područje i godišnje doba, veličina stada, stresni čimbenici, pretjerana fizička aktivnost, te mužnja. Na velik broj okolišnih čimbenika može utjecati proizvođač – farmer svojim radom i dobrom educiranošću. BSS sudjeluje u formiranju otkupne cijene mlijeka, stoga je potrebno informirati proizvođače kako organizirati proizvodnju u cilju veće proizvodnje kvalitetnog mlijeka.

Keywords

mlijeko; broj somatskih stanica (BSS); genetski i okolišni čimbenici

Hrčak ID:

1671

URI

https://hrcak.srce.hr/1671

Publication date:

16.1.2003.

Article data in other languages: english

Visits: 8.575 *