Preliminary communication
https://doi.org/10.17113/ftb.55.02.17.5009
Proizvodnja γ-dekalaktona u različitim uvjetima s pomoću dvaju sojeva kvasca
Dayana Pereira de Andrade
; Department of Biology, Federal University of Lavras, Campus Universitario,
Beatriz Ferreira Carvalho
; Department of Animal Science, Federal University of Lavras, Campus Universitario, BR-37200-000, Lavras, MG, Brazil
Rosane Freitas Schwan
; Department of Biology, Federal University of Lavras, Campus Universitario,
Disney Ribeiro Dias
orcid.org/0000-0002-1010-1484
; Department of Food Science, Federal University of Lavras, Campus Universitario, BR-37200-000, Lavras, MG, Brazil
Abstract
γ-Dekalakton je sastojak arome koji se, ako je dobiven biotehnološkom proizvodnjom uz pomoć mikroorganizama, smatra prirodnim proizvodom. Svrha je ovoga rada bila ispitati različite uvjete proizvodnje γ-dekalaktona s pomoću tropskih sojeva kvasca Yarrowia lipolytica CCMA 0242 i Lindnera saturnus CCMA 0243. Rast kvasca Y. lipolytica CCMA 0242 i proizvodnja γ-dekalaktona bili su izraženiji u podlozi s ricinusovim uljem nego s glicerolom. Koncentracija γ-dekalaktona dobivena šaržnom fermentacijom nije se bitno razlikovala od one dobivene fermentacijom s pritokom supstrata. S pomoću kvasca L. saturnus CCMA 0243 proizvedeno je više γ-dekalaktona pri pH=5, a s pomoću soja Y. lipolytica CCMA 0242 pri pH=6. Soj L. saturnus CCMA 0243 proizveo je više γ-dekalaktona od soja Y. lipolytica CCMA 0242 pri istim uvjetima fermentacije. Sirovi glicerol nije dobar supstrat za proizvodnju γ-dekalaktona s pomoću soja Y. lipolytica CCMA 0242, jer su bolji rezultati postignuti u podlozi s 30 % ricinusovog ulja. Proizvodnja je γ-dekalaktona bila bolja s pomoću soja L. saturnus CCMA 0243, pa se taj kvasac može smatrati alternativnim proizvođačem γ-dekalaktona u biotehnološkim procesima.
Keywords
ricinusovo ulje; sirovi glicerol; Lindnera saturnus; mikrobna proizvodnja γ-dekalaktona; Yarrowia lipolytica
Hrčak ID:
183069
URI
Publication date:
14.6.2017.
Visits: 1.817 *