Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.17113/ftb.55.02.17.4722

Utjecaj bioaktivnih spojeva na antitrombotsku i antioksidacijsku aktivnost šest biljaka iz porodice Allium

Hebe Vanesa Beretta ; National Council of Scientific and Technical Research (CONICET), Av. Rivadavia 1917,
Florencia Bannoud orcid id orcid.org/0000-0002-4813-9429 ; National Council of Scientific and Technical Research (CONICET), Av. Rivadavia 1917,
Marina Insani ; National Institute of Agricultural Technology (INTA), Nicolas Repetto y de los Reseros s/n, Hurlingham, 1686 Buenos Aires, Argentina
Federico Berli ; National Council of Scientific and Technical Research (CONICET), Av. Rivadavia 1917,
Pablo Hirschegger orcid id orcid.org/0000-0001-5875-9640 ; National University of Cuyo, Faculty of Agricultural Sciences, Almirante Brown 500, Luján de Cuyo, 5505 Mendoza, Argentina
Claudio Rómulo Galmarini ; National Council of Scientific and Technical Research (CONICET), Av. Rivadavia 1917,
Pablo Federico Cavagnaro ; National Council of Scientific and Technical Research (CONICET), Av. Rivadavia 1917,


Full text: english pdf 402 Kb

page 266-275

downloads: 433

cite


Abstract

Biljke iz porodice Allium koriste se u cijelom svijetu zbog njihovog karakterističnog okusa. Osim toga, njihovom se konzumacijom može spriječiti pojava kardiovaskularnih bolesti, zbog njihove antitrombotske i antioksidacijske aktivnosti. Iako su ta svojstva biljaka iz porodice Allium već potvrđena, dosad još nije napravljena komparativna analiza glavnih vrsta te porodice. Također zasad nije utvrđena povezanost organosumpornih i fenolnih spojeva s tim biološkim aktivnostima. U ovom je radu ispitana i uspoređena in vitro antitrombotska i antioksidacijska aktivnost najčešće konzumiranih biljaka iz porodice Allium. Određen je sadržaj ukupnih organosumpornih i fenolnih spojeva, opisani su HPLC profili 11 fenolnih spojeva, te je ispitan odnos između tih spojeva i antitrombotske i antioksidacijske aktivnosti. Po prvi put je opisana antitrombotska aktivnost vlasca i ljutike. Rezultati pokazuju da najveću antitrombotsku aktivnost imaju češnjak i ljutika, dok vlasac ima najveću antioksidacijsku aktivnost. Poriluk i mladi luk imali su najmanje izraženu biološku aktivnost. Značajno pozitivan odnos utvrđen je između antitrombotske aktivnosti in vitro i ukupnog sadržaja organosumpornih (R=0,74) i fenolnih (R=0,73) spojeva, te između antioksidacijske aktivnosti i sadržaja fenolnih (R=0,91) i ukupnih organosumpornih (R=0,67) spojeva. Potvrđen je utjecaj šest fenolnih spojeva na antioksidacijsku aktivnost, među kojima su katehin, epigalokatehin i epikatehin galat imali najveće vrijednosti korelacije (R>0,80). Rezultati pokazuju da organosumporni i fenolni spojevi podjednako utječu na antitrombotsku aktivnost biljaka iz porodice Allium, dok su fenolni spojevi glavni nositelji antioksidacijske aktivnosti, iako je doprinos svakog pojedinog spoja vrlo različit.

Keywords

Allium sp.; češnjak; luk; antitrombotska aktivnost; antioksidacijska aktivnost; fenolni spojevi

Hrčak ID:

183075

URI

https://hrcak.srce.hr/183075

Publication date:

14.6.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 1.310 *