Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31823/d.25.2.2

Vino u bogoslužju

Zvonko Pažin ; Catholic Faculty of Theology, J. J. Strossmayer University of Osijek, Đakovo, Croatia


Full text: croatian pdf 117 Kb

page 231-242

downloads: 1.192

cite


Abstract

Govoreći o vinu u bogoslužju, autor polazi od uloge i značenja vina u svakodnevnom i liturgijskom životu antičkih naroda. Ističe se da vino ima osobitu važnost u židovskom redovnom životu i bogoslužju, ponajprije u obredu pashalne večere. Budući da je euharistija ustanovljena upravo na pashalnoj večeri, kruh i vino postaju osnovni elementi euharistije. Iako je euharistijsko blagovanje utkano u samu bit euharistije, vjernici su tijekom povijesti tek izrijetka pristupali pričesti, pri čemu je pričest iz kaleža jedva prisutna i danas. Autor na kraju naglašava kako se za euharistiju oduvijek uzimalo čisto, prirodno vino bez ikakvih drugih primjesa. Tek u nekim posebnim slučajevima biskup može dopustiti svećeniku da za misu umjesto vina uzme čisti sok od grožđa.

Keywords

misno vino; Pasha; euharistija; pričest iz kaleža; sok od grožđa

Hrčak ID:

183858

URI

https://hrcak.srce.hr/183858

Publication date:

5.7.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 2.140 *