Original scientific paper
https://doi.org/10.15255/KUI.2017.007
Utjecaj okolišnih čimbenika stresa i recikliranja na lipidni sastav mitohondrija pivskog kvasca
Gordana Čanadi Jurešić
; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Croatia
Suzana Popović
; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Croatia
Josip Škara
; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Croatia
Marin Glad
; Teaching Institute of Public Health, Primorsko-Goranska County, Croatia
Branka Blagović
; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Croatia
Abstract
Cilj istraživanja bio je odrediti promjene u sadržaju i sastavu lipida mitohondrija pivskog kvasca do kojih dolazi za vrijeme vrenja i recikliranja biomase. U radu je upotrijebljen pivski kvasac donjeg vrenja vrste Saccharomyces cerevisiae dobiven u industrijskom procesu. Analizirane su prve tri generacije recikliranog kvasca. Razlike između pojedinih generacija bile su izraženije u sastavu fosfolipida i neutralnih lipida nego u sastavu masnih kiselina. Skvalen je u svim generacijama bio prisutan u relativno visokoj koncentraciji. Rezultati istraživanja pružaju uvid u odgovor stanica kvasca na stresne faktore i recikliranje.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Keywords
pivski kvasac; recikliranje; mitohondriji; citoplazmatska membrana; lipidi; skvalen
Hrčak ID:
186980
URI
Publication date:
4.10.2017.
Visits: 1.525 *