Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15255/KUI.2017.007

Utjecaj okolišnih čimbenika stresa i recikliranja na lipidni sastav mitohondrija pivskog kvasca

Gordana Čanadi Jurešić ; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Croatia
Suzana Popović ; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Croatia
Josip Škara ; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Croatia
Marin Glad ; Teaching Institute of Public Health, Primorsko-Goranska County, Croatia
Branka Blagović ; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Croatia


Full text: english pdf 297 Kb

page 475-480

downloads: 456

cite


Abstract

Cilj istraživanja bio je odrediti promjene u sadržaju i sastavu lipida mitohondrija pivskog kvasca do kojih dolazi za vrijeme vrenja i recikliranja biomase. U radu je upotrijebljen pivski kvasac donjeg vrenja vrste Saccharomyces cerevisiae dobiven u industrijskom procesu. Analizirane su prve tri generacije recikliranog kvasca. Razlike između pojedinih generacija bile su izraženije u sastavu fosfolipida i neutralnih lipida nego u sastavu masnih kiselina. Skvalen je u svim generacijama bio prisutan u relativno visokoj koncentraciji. Rezultati istraživanja pružaju uvid u odgovor stanica kvasca na stresne faktore i recikliranje.


Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Keywords

pivski kvasac; recikliranje; mitohondriji; citoplazmatska membrana; lipidi; skvalen

Hrčak ID:

186980

URI

https://hrcak.srce.hr/186980

Publication date:

4.10.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 1.557 *