Skip to the main content

Preliminary communication

Proizvodnja svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj i u zemljama Europske unije

Igor Kralik orcid id orcid.org/0000-0001-8172-6070 ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek
Zrinka Tolušić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek
Sanja Jelić orcid id orcid.org/0000-0003-0505-6970 ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek


Full text: croatian pdf 243 Kb

page 66-78

downloads: 1.995

cite


Abstract

Svinjogojska proizvodnja u Republici Hrvatskoj značajna je grana animalne proizvodnje u opskrbi stanovništva kvalitetnim mesom. U radu se opisuje razvoj svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj i zemljama EU. Cilj rada bio je istražiti razvoj svinjogojske proizvodnje u razdoblju 2010. – 2016. godine, zatim usporediti stanje svinjogojske proizvodnje prije i nakon pristupanja Hrvatske u EU te komparirati podatke Republike Hrvatske sa stanjem svinjogojske proizvodnje u zemljama EU. Pristupanje Republike Hrvatske u EU nije pozitivno djelovao na razvoj svinjogojstva zbog izostanka povećanja vlastite proizvodnje.

Keywords

svinje; proizvodnja mesa; Hrvatska; EU

Hrčak ID:

190543

URI

https://hrcak.srce.hr/190543

Publication date:

15.12.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 2.760 *