Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/gzb.40.6.9

Tendencije proizvodnje kukuruza u svijetu, Hrvatskoj i Sloveniji

Magdalena Zrakić orcid id orcid.org/0000-0002-0577-1109 ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Lari Hadelan ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Jernej Prišenk ; Univerza v Mariboru Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Vladimir Levak ; Poljoprivredna zadruga JALŽABET
Ivo Grgić ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet


Full text: croatian pdf 956 Kb

page 78-85

downloads: 1.766

cite


Abstract

Uz rižu i pšenicu kukuruz je najznačajnija poljoprivredna kultura koja na svjetskoj razini osigurava trećinu energetskih potreba u stočarskoj proizvodnji. Osim u stočarstvu primjenjuje se i u ljudskoj ishrani kao i u proizvodnji različitih industrijskih proizvoda. Proteklih desetak godina odvijale su se značajne oscilacije cijena kukuruza uvjetovane ne samo njegovom proizvodnjom već i načinom korištenja. Najviše cijene kukuruza u proteklih desetak godina ostvarene su 2012. godine kada je njegova prosječna cijena bila gotovo 300 USD po toni. Unatoč projiciranom smanjenju površina pod kukuruzom do 2020. godina za 10%, predviđa se 6,7%-tno povećanje njegove proizvodnje kao posljedica rasta prinosa s danas prosječnih 5,6 t ha-1. U Hrvatskoj i Sloveniji kukuruz je, prema zasijanim površinama vodeća kultura, s prosječnim prinosima iznad svjetskog prosjeka. U analiziranom desetogodišnjem razdoblju prosječna proizvođačka cijena u Sloveniji 11 USD po toni viša je u odnosu na usporednu vrijednost u Hrvatskoj.

Keywords

kukuruz; proizvodnja; Hrvatska; Svijet; trend

Hrčak ID:

191128

URI

https://hrcak.srce.hr/191128

Publication date:

15.12.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 2.927 *