Skip to the main content

Original scientific paper

Doprinos vlakana vizualnoj percepciji hrapavosti tkanina

Elena Tomovska ; University Kiril i Metodij, Faculty of Technology and Metallurgy Skopje, Macedonia
Koleta Zafirova ; University Kiril i Metodij, Faculty of Technology and Metallurgy Skopje, Macedonia


Full text: croatian pdf 253 Kb

page 279-283

downloads: 258

cite

Full text: english pdf 229 Kb

page 284-287

downloads: 166

cite


Abstract

Hrapavost je mjera teksture površine tkanina, koja nikad nije savršeno glatka. Općenito, ovisi o karakteristikama vlakana, finoći pređe, broju uvoja na pređi i strukturi tkanine (gustoći taknine u smjeru osbove i potke te vezu tkanine). Tekstura kao složeniji spoj osjeta opipa i vida, može se istraživati bilo mehaničkim metodama, putem sile trenja ili optičkim metodama. Svrha ovoga istraživanja je odrediti do kojeg stupnja finoća vlakana utječe na vizualnu percepciju teksture tkanina, kod subjektivne ocjene i upotrebom analize slike tkanina. Ispitivanje je pokazalo da hrapavost tkanina raste s porastom finoće upotrijebljenih vlakana, a može se utvrditi korištenjem osjetljivih optičkih metoda, dok se oči nisu u stanju da razaznaju ovu razliku.

Keywords

vizualna percepcija; hrapavost tkanina; tekstura tkanina; finoća vlakana

Hrčak ID:

192026

URI

https://hrcak.srce.hr/192026

Publication date:

7.10.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 1.190 *