Izvorni znanstveni članak
Doprinos vlakana vizualnoj percepciji hrapavosti tkanina
Elena Tomovska
; Sveučilište Sv. Čirila i Metoda, Tehnološko-metalurški fakultet Skopje, Makedonija
Koleta Zafirova
; Sveučilište Sv. Čirila i Metoda, Tehnološko-metalurški fakultet Skopje, Makedonija
Sažetak
Hrapavost je mjera teksture površine tkanina, koja nikad nije savršeno glatka. Općenito, ovisi o karakteristikama vlakana, finoći pređe, broju uvoja na pređi i strukturi tkanine (gustoći taknine u smjeru osbove i potke te vezu tkanine). Tekstura kao složeniji spoj osjeta opipa i vida, može se istraživati bilo mehaničkim metodama, putem sile trenja ili optičkim metodama. Svrha ovoga istraživanja je odrediti do kojeg stupnja finoća vlakana utječe na vizualnu percepciju teksture tkanina, kod subjektivne ocjene i upotrebom analize slike tkanina. Ispitivanje je pokazalo da hrapavost tkanina raste s porastom finoće upotrijebljenih vlakana, a može se utvrditi korištenjem osjetljivih optičkih metoda, dok se oči nisu u stanju da razaznaju ovu razliku.
Ključne riječi
vizualna percepcija; hrapavost tkanina; tekstura tkanina; finoća vlakana
Hrčak ID:
192026
URI
Datum izdavanja:
7.10.2013.
Posjeta: 1.190 *