Agronomy journal, Vol. 69 No. 1, 2007.
Original scientific paper
UTJECAJ TEMPERATURE RADNOG MEDIJA U POSTUPKU SUŠENJA LISTA PAPRENE METVICE (Mentha piperita) NA KOLIČINU ETERIČNOG ULJA
S. Pliestić
Nadica Dobričević
D. Filipović
Abstract
List paprene metvice (Mentha piperita) nakon vaganja bio je sušen u elementarnom (tankom) sloju u sušnici na temperaturama zraka 350C, 450C i 600C. Eterično ulje izdvojeno je postupkom destilacije primjenom Clevengerovog uređaja i potom analizirano primjenom plinske kromatografije i masene spektrofotometrije (GC-MS). Količina eteričnog ulja značajno se smanjuje porastom temperature sušenja, od 1,23 % (v/v) kod temperature sušenja od 350C, na 0,78% (450C), odnosno 0,18% (60°C). Početna vlažnost lista metvice kretala se u rasponu od 83,17 do 84,93 % (vlažna baza), dok je izlazna (osušeni list) vlažnost bila u rasponu od 10,16 do 10,72 %.
Gustoća lista paprene metvice (prema Mohseninu) u svježem stanju bila je u prosjeku 786,28 kg/m3, dok je gustoća osušenog lista iznosila 984,32 kg/m3. Gustoća svježeg lista u rahlo rasutom stanju iznosila je u prosjeku 29,11 kg/m3, dok je gustoća osušenog lista u rahlo rasutom stanju iznosila u prosjeku 17,93 kg/m3.
Porast temperature radnog medija (zraka) značajno je smanjio vrijeme sušenja lista, ali je također utjecao na kompoziciju, jer je došlo do povećavanja udjela mentola i neomentola iznad 60°C.
Keywords
list paprene metvice; sušenje; eterično ulje
Hrčak ID:
18199
URI
Publication date:
23.2.2007.
Visits: 2.928 *