Review article
https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3051
Djelotvornost mliječnokiselinskih bakterija protiv patogenih plijesni i mikotoksina
Adam Perczak
; Department of Chemistry, Poznan University of Life Sciences, Poznań, Poland
Piotr Goliński
; Department of Chemistry, Poznan University of Life Sciences, Poznań, Poland
Marcin Bryła
; Department of Food Analysis, Prof. Waclaw Dabrowski Institute of Agricultural and Food Biotechnology, Warsaw, Poland
Agnieszka Waśkiewicz
; Department of Chemistry, Poznan University of Life Sciences, Poznań, Poland
Abstract
Mikotoksini su sekundarni proizvodi pojedinih vrsta plijesni rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium koji često zagađuju raznovrsne prehrambene proizvode. Stoga se u suzbijanju tih plijesni i zagađenja mikotoksinima primjenjuju mnoge strategije kroz cijeli prehrambeni lanac. U ovome se prikazu raspravlja o primjeni mliječnokiselinskih bakterija, kojima se već stoljećima sprječava razvoj i rast plijesni, a koje sudjeluju i u razgradnji mikotoksina i/ili u njihovu uklanjanju iz zagađene hrane. Budući da su korisne za ljudsko i životinjsko zdravlje, mliječnokiselinske bakterije izvrsno su rješenje problema sa zagađenjem mikotoksinima, ali je njihova primjena još pred izazovima, koje će riješiti buduća istraživanja.
Keywords
Aspergillus; biološke metode; Fusarium; inhibicija; LAB; Penicillium
Hrčak ID:
196021
URI
Publication date:
20.3.2018.
Visits: 3.520 *