Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0204

Kvaliteta svježeg i skladištenog kobiljeg mlijeka

Grażyna Czyżak-Runowska ; Department of Animal Breeding and Product Quality Assessment, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science, Poznań University of Life Sciences, Złotniki, ul. Słoneczna 1, 62-002 Suchy Las, Poland
Jacek Wójtowski orcid id orcid.org/0000-0001-8373-7363 ; Department of Animal Breeding and Product Quality Assessment, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science, Poznań University of Life Sciences, Złotniki, ul. Słoneczna 1, 62-002 Suchy Las, Poland
Alicja Niewiadomska ; Department of General and Environmental Microbiology, Poznań University of Life Sciences, Szydłowska 50, 60-656 Poznan, Poland
Maria Markiewicz-Keszycka orcid id orcid.org/0000-0001-7928-4517 ; School of Food Science and Environmental Health - Dublin Institute of Technology, Cathal Brugha St, Dublin 1, Ireland


Full text: english pdf 212 Kb

page 108-115

downloads: 1.382

cite


Abstract

Mlijeko kobile odlikuje se izuzetnom hranjivom vrijednošću. U ovom istraživanju ispitivana je mikrobiološka kvaliteta kobiljeg mlijeka pri čemu je utvrđen ukupan broj bakterija mliječne kiseline, Lactobacillus spp., Streptococcus lactis, Salmonella spp. i koliformne bakterije. Također je utvrđivan i utjecaj hladnog skladištenja ohlađenog i zamrznutog mlijeka na ukupan broj bakterija, količinu vitamina C, kiselost i boju mlijeka. U sirovom mlijeku nije utvrđena prisutnost patogenih mikroorganizama roda Salmonella spp. kao niti koliformnih bakterija. Dokazano je kako se mlijeko kobile može skladištiti 72 sata u hladnjaku na temperaturi +4 °C bez umanjenja njegove mikrobiološke kvalitete. Osim toga, većina fizikalno-kemijskih svojstava mlijeka ostala je nepromijenjena, a jedino je došlo do promjene vrijednosti parametra b * nakon 48 sati čuvanja u hladnjaku. Količina C vitamina ostala je relativno stabilna tijekom sedmodnevnog čuvanja. Zamrzavanje mlijeka utjecalo je na poboljšanje mikrobiološke kvalitete mlijeka te je istovremeno uzrokovalo znatne promjene u svim parametrima boje (L *, a *, b *). Rezultati ovog istraživanja dokazuju da kobilje mlijeko ima visoku mikrobiološku vrijednost, poželjan kemijski sastav te visoke količine vitamina C, što ovaj proizvod čini vrijednim potencijalnim prehrambenim proizvodom.

Keywords

kobilje mlijeko; hlađenje; zamrzavanje; trajnost; mikrobiologija

Hrčak ID:

196085

URI

https://hrcak.srce.hr/196085

Publication date:

29.3.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 3.122 *