Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.17113/ftb.56.01.18.5491

Primjena mikrobnih enzima u prehrambenoj industriji

Sindhu Raveendran ; Centre for Biofuels, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology
Binod Parameswaran ; Centre for Biofuels, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology
Sabeela Beevi Ummalyma ; Institute of Bioresources and Sustainable Development
Amith Abraham ; Centre for Biofuels, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology
Anil Kuruvilla Mathew ; Centre for Biofuels, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology
Aravind Madhavan ; Rajiv Gandhi Centre for Biotechnology
Sharrel Rebello ; Communicable Disease Research Laboratory, St. Joseph’s College
Ashok Pandey ; CSIR-Indian Institute of Toxicology Research (CSIR-IITR)


Full text: croatian pdf 759 Kb

page 16-30

downloads: 8.992

cite

Full text: english pdf 759 Kb

page 16-30

downloads: 8.828

cite


Abstract

Uporaba enzima i mikroorganizama za pripremu hrane poznata je od davnina. S napretkom tehnologije razvijeni su novi enzimi specifičnih svojstava i širokog raspona primjene, te se neprestano traga za novim mogućnostima njihove uporabe. Bakterije, kvasci i gljivice te njihovi enzimi često se upotrebljavaju za pripremu hrane poboljšanog okusa i teksture, a ekonomski su isplativi. Mikrobni enzimi se koriste u većoj mjeri nego biljni i životinjski enzimi, i to zbog jednostavnije i jeftinije proizvodnje te njihove postojane kvalitete. U ovom se revijalnom prikazu raspravlja o najnovijim postignućima u tehnologiji proizvodnje enzima u prehrambenoj industriji. Naveden je opsežan popis enzima koji se koriste za obradu hrane, mikroorganizama iz kojih su proizvedeni, te je dan pregled njihove raznovrsne primjene.

Keywords

enzimi; prehrambena industrija; proizvodnja piva; pekarska industrija; bistrenje soka

Hrčak ID:

197363

URI

https://hrcak.srce.hr/197363

Publication date:

30.3.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 22.468 *