Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.56.01.18.5455
Utjecaj dodatka mravlje ili octene kiseline na skladištenje mješovitog otpada od kukuruzovine sušene na zraku i kupusa, te analiza sastava mikrobne zajednice u silaži
Haiwei Ren
; Key Laboratory of Complementary Energy System of Biomass and Solar Energy
Cong Wang
; School of Life Science and Engineering, Lanzhou University of Technology
Wenguang Fan
; School of Life Science and Engineering, Lanzhou University of Technology
Bingyun Zhang
; School of Life Science and Engineering, Lanzhou University of Technology
Zhizhong Li
; School of Life Science and Engineering, Lanzhou University of Technology
Dong Li
; Key Laboratory of Environmental and Applied Microbiology, Environmental Microbiology Key Laboratory of Sichuan Province, Chengdu Institute of Biology
Abstract
Siliranjem mješovitog otpada od kukuruzovine sušene na zraku i kupusa očuvala se lignocelulozna biomasa koja se može upotrijebiti kao biogorivo. Ispitan je utjecaj dodatka mravlje i octene kiseline u udjelima od 0,3 i 0,6 % (po masi svježe tvari) na kakvoću miješane silaže. Dodatkom mravlje ili octene kiseline silaži prije miješanja povećao se udjel ugljikohidrata topljivih u vodi u usporedbi s negativnom kontrolom, što upućuje na zaključak da se dodatkom kiselina može očuvati veći udjel ugljikohidrata tijekom 170 dana skladištenja. Udjel suhe tvari također se povećao tijekom skladištenja od 90 do 170 dana. Utvrđeno je da je udjel neutralnih i kiselih detergent vlakana, celuloze i holoceluloze (sume celuloze i hemiceluloze) u miješanoj silaži tretiranoj s mravljom ili octenom kiselinom bitno manji nego u negativnoj kontroli, dok su se pH-vrijednost i omjer amonijačnog dušika i ukupnog dušika znatno smanjili. Osim toga, dodatkom tih kiselina bitno je oslabljen intenzitet mliječno-kiselog vrenja, ovisno o omjeru mliječne i octene kiseline, te mliječne kiseline i ukupnih organskih kiselina. Brojnost i relativna zastupljenost bakterijskih vrsta mijenjale su se tijekom siliranja, a dominirale su vrste redova Proteobacteria i Firmicutes. Također je zamijećena promjena u zastupljenosti dominantnih bakterija u biomasi, prije siliranja prevladavale su vrste Lactobacillus i Enterobacter, a nakon siliranja vrste Lactobacillus i Paralactobacillus, dok su bakterije vrste Enterobacter u potpunosti nestale nakon 130 dana skladištenja. Zaključeno je da se dodatkom male doze (0,3 % po masi sježe tvari) octene kiseline bitno poboljšala kvaliteta fermentacije, čime su očuvani organski sastojci silaže.
Keywords
kukuruzovina sušena na zraku; otpad od kupusa; miješana silaža; mravlja i octena kiselina; kvaliteta fermentacije; mikrobna raznolikost
Hrčak ID:
197375
URI
Publication date:
30.3.2018.
Visits: 1.697 *