Preliminary communication
https://doi.org/10.17113/ftb.56.01.18.5464
Optimiranje parametara proizvodnje γ-linolenske kiseline submerznom fermentacijom s pomoću gljivice Cunninghamella elegans CFR C07
Parvathy Sree Varma
; Microbial Processes and Technology Division, CSIR-National Institute for Interdisciplinary Science and Technology
Salini Chandrasekharan
; Microbial Processes and Technology Division, CSIR-National Institute for Interdisciplinary Science and Technology
Govindarajulu Venkateswaran
; CSIR-Central Food Technological Research Institute, Kajjihundi
Santhosh Rajendran
; CSIR-Central Food Technological Research Institute, Kajjihundi
Kiran Kumar Mallapureddy
; Microbial Processes and Technology Division, CSIR-National Institute for Interdisciplinary Science and Technology
Ashok Pandey
; CSIR-Indian Institute of Toxicology Research
Binod Parameswaran
; Microbial Processes and Technology Division, CSIR-National Institute for Interdisciplinary Science and Technology
Abstract
U radu je ispitana proizvodnja γ-linolenske kiseline submerznom fermentacijom s pomoću gljivice Cunninghamella elegans CFR C07, te je proces optimiran odabirom najprikladnijeg izvora ugljika i optimalnog vremena inkubacije. Radi poboljšanja ekstrakcije lipida iz biomase nakon fermentacije ispitane su četiri različite metode: ekstrakcija pomoću otapala i pijeska tretiranog kiselinom, ekstrakcija pomoću otapala i staklenih kuglica, liofilizacija ili ekstrakcija u Soxhlet uređaju. Proizvodnja je γ-linolenske kiseline prvo optimirana u tikvici zapremnine 250 mL na tresilici, a zatim u fermentoru od 3 L. Postignut je prinos γ-linolenske kiseline od 882 mg/L na tresilici, te 733 mg/L u fermentoru. Rezultati istraživanja potvrđuju da je C. elegans CFR C07 odličan mikroorganizam za proizvodnju γ-linolenske kiseline u submerznim uvjetima.
Keywords
γ-linolenska kiselina; submerzna fermentacija; Cunninghamella elegans; masne kiseline
Hrčak ID:
197378
URI
Publication date:
30.3.2018.
Visits: 1.610 *