Skip to the main content

Original scientific paper

Procjena stanja okoliša u odnosu na prostornu rasprostranjenost zooplanktonske zajednice u egipatskom jezeru Manzalah

Howaida Yehia ZAKARIA
Mahmoud HUSSIEN AHMED
Roger FLOWER


Full text: english pdf 668 Kb

page 161-172

downloads: 1.306

cite


Abstract

Jezero Manzalah najveće je od četiri jezera u egipatskom dijelu delte rijeke Nil. Iz njega se izlovljava više od 50% ukupnog ribarstva kopnenih voda u zemlji. Tijekom posljednja dva desetljeća jezero je bilo izloženo brojnim promjenama uglavnom zbog antropogenih lokalnih aktivnosti. Mjesečni uzorci zooplanktona sakupljani su za vrijeme integriranog programa praćenja stanja okoliša u sklopu projekta MELMARINA kojim se od srpnja 2003. do rujna 2004. proučavala raspodjela i učestalost zooplanktonske zajednice u jezeru Manzalah.
Rezultati su pokazali da je prosječna gustoća populacije zooplanktona iznosila 1277 jedinki m-3 . Tijekom proljeća je zabilježena najveća produktivnost (2127×103 jedinki m-3 ) koja predstavlja 41.65% od ukupnog broja zooplanktona. U zooplanktonskoj zajednici prevladavalo je pet skupina: Rotifera, Copepoda, Ostracoda, Protozoa i Cladocera, dok su meroplanktonske larve Polychaeta, Cirripedia, Mysidacea i Gastropoda kao i slobodne živuće nematode rijetko zabilježene.
Skupina Rotifera doprinosila je 81.89% od ukupnog broja zooplanktona. Zastupljeno je 38 vrsta koje spadaju u 19 rodova kojima dominira rod Brachionus (86.65% od ukupnog broja Rotifera). Slijedi genus Keratella (8.68%) koji se smatra pokazateljem zagađenja.
Veslonošci (uključujući ličinačke stadije) su bili na drugom mjestu po zastupljenosti (14.28%), sa zabilježenih sedam vrsta, od kojih je dominantna bila Acanthocyclops americanus. Produktivnost jezera Manzalah je smanjena od 1979. godine i jezero je postalo vrlo eutrofično za vrijeme ove studije, no još uvijek je produktivnije od ostalih egipatskih jezera. Potrebno je ciljano upravljanje kako bi se stabilizirao ekosustav jezera Manzalah na način koji će unaprijediti održivost sistema.

Keywords

zooplankton; jezero Manzalah; egipatske vode; rasprostranjenost; karakteristike zajednice

Hrčak ID:

18805

URI

https://hrcak.srce.hr/18805

Publication date:

1.12.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 2.871 *