Skip to the main content

Original scientific paper

Istraživanja mikroflore radne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca

Marija Jukić ; SAPPIT mljekara d.o.o., Posušje, BiH
Ljerka Gregurek
Ljubica Tratnik


Full text: croatian pdf 1.359 Kb

page 135-149

downloads: 929

cite


Abstract

Fermentirani mliječni napici u koje se ubraja i kefir, namirnice su visoke prehrambene i biološke vrijednosti. Kulture za proizvodnju kefira dobivaju se fermentacijom mlijeka pomoću kefirnih zrnaca. Mikroflora kefirnih zrnaca je vrlo složena i promjenjivog sastava, a sadržava više vrsta bakterija i kvasaca. Cilj ovog rada bio je odrediti broj živih stanica laktokoka, laktobacila i kvasaca u kefirnoj kulturi, o čemu ovisi kvaliteta proizvoda - kefira.

Keywords

kefir; kefirna zrnca; petrifilm; mikroflora

Hrčak ID:

1891

URI

https://hrcak.srce.hr/1891

Publication date:

18.4.2001.

Article data in other languages: english

Visits: 2.031 *