Izvorni znanstveni članak
Istraživanja mikroflore radne kulture proizvedene od kefirnih zrnaca
Marija Jukić
; SAPPIT mljekara d.o.o., Posušje, BiH
Ljerka Gregurek
Ljubica Tratnik
Sažetak
Fermentirani mliječni napici u koje se ubraja i kefir, namirnice su visoke prehrambene i biološke vrijednosti. Kulture za proizvodnju kefira dobivaju se fermentacijom mlijeka pomoću kefirnih zrnaca. Mikroflora kefirnih zrnaca je vrlo složena i promjenjivog sastava, a sadržava više vrsta bakterija i kvasaca. Cilj ovog rada bio je odrediti broj živih stanica laktokoka, laktobacila i kvasaca u kefirnoj kulturi, o čemu ovisi kvaliteta proizvoda - kefira.
Ključne riječi
kefir; kefirna zrnca; petrifilm; mikroflora
Hrčak ID:
1891
URI
Datum izdavanja:
18.4.2001.
Posjeta: 2.555 *