Skip to the main content

Original scientific paper

HRVATSKI JEZIK U SLUŽBENIM LISTOVIMA U BOSNI I HERCEGOVINI OD 1990. DO 2005.

Marija Musa ; Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Mostar


Full text: croatian pdf 252 Kb

page 31-54

downloads: 610

cite

Full text: english pdf 27 Kb

page 55-55

downloads: 157

cite


Abstract

U članku se govori o položaju hrvatskoga jezika u službenim listovima u Bosni i Hercegovini od 1990. do 2005. godine. Hrvatski je jezik jedan od tri službena jezika u Bosni i Hercegovini pa je potrebno, s obzirom na njegov status, istražiti i njegov stvarni položaj u društvu.
Budući da odabrani tekstovi pripadaju javnoj komunikaciji – a u tome je području uporaba standardnoga jezika obvezna – pozornost je usmjerena na jedan od najzastupljenijih stilova javne komunikacije, a to je administrativni funkcionalni stil. Za istraživanje položaja hrvatskoga jezika u navedenome razdoblju na planu toga stila istraženi su tekstovi sljedećih službenih glasila: Službeni list BiH, Narodni list HZ/RHB i Gradski službeni glasnik Grada Mostara (Službeni list grada Mostara). Prikupljena građa analizirana je prije svega na leksičkoj razini jer se na toj jezičnoj razini ponajbolje može odrediti status jezika u javnoj komunikaciji.

Keywords

administrativni stil; hrvatski standardni jezik; Bosna i Hercegovina; jezična politika; javna komunikacija; sociolingvistika

Hrčak ID:

200583

URI

https://hrcak.srce.hr/200583

Publication date:

11.12.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 1.359 *