Skip to the main content

Other

Institucionalni aspekti nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske nakon Domovinskog rata

Marko Horvat
Boško Picula
Marko Trnski


Full text: croatian pdf 1.074 Kb

page 223-244

downloads: 530

cite


Abstract

Prati li studentska populacija odluke hrvatskih političkih aktera vezane uz nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske, i općenito, koje aspekte sigurnosti smatra osobito značajnima za zemlju pet godina nakon završetka Domovinskog rata i uspostave teritorijalne cjelovitosti?
Navedena pitanja bila su polazište istraživanja "Institucionalni aspekti nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske nakon Domovinskog rata“ provedenog među studentima Sveučilišta u Zagrebu.
Cilj je istraživačkog tima bio utvrditi kakav interes pokazuju studenti prema nacionalnoj sigurnosti dovodeći njezinu ukupnost u odnos, u prvom redu, s hrvatskim političkim institucijama, a potom i s aktualnim zbivanjima na ovom području. Tako su osim mišljenja ispitanika o radu političkih institucija i njihovom doprinosu sigurnosti zemlje i povjerenja u vojsku, policiju i obavještajnu zajednicu, traženi i odgovori o mogućem ulasku Hrvatske u NATO, o državama koje predstavljaju najveću opasnost za Hrvatsku, o nadzoru nad radom obavještajnih službi, kao i o vojnom roku i njegovoj civilnoj službi. Konačno, istraživanjem su se pokušali dovesti u vezu osobno procijenjeni interes i informiranost o političkim zbivanjima s postavljenim aspektima nacionalne sigurnosti.
Pošavši od osnovne hipoteze da studenti u uzorku smatraju političke institucije ključnim čimbenicima u doprinosu sigurnosti zemlje, te da imaju konkretna mišljenja; o drugim sigurnosnim aspektima, istraživanje je rezultiralo potvrdom temeljnih postavki, ali i nekim razlikama između muškog i ženskog dijela uzorka. To se ponajviše odnosi na nadzor i povjerenje u obavještajne službe, eventualni pristup NATO•u i regulaciju vojnog roka.

Keywords

studenti; nacionalna sigurnost; Republika Hrvatska; NATO; vojni rok; obavještajne službe; povjerenje

Hrčak ID:

202702

URI

https://hrcak.srce.hr/202702

Publication date:

20.12.2000.

Article data in other languages: english

Visits: 1.089 *