Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.31664/zu.2018.102.02

Subverzivni aspekti hibridnih umjetničkih praksi

Olga Majcen Linn ; independent researcher, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 1.068 Kb

page 42-65

downloads: 490

cite

Full text: english pdf 1.068 Kb

page 42-65

downloads: 237

cite


Abstract

Tekst se bavi subverzivnim potencijalom hibridne umjetnosti na osnovi triju primjera. Tri su kontroverzna rada iz područja hibridne umjetnosti rad ARTE_mis Maje Smrekar, GPT Bunny Eduarda Kaca te Disembodied Cuisine umjetničke grupe Tissue Culture and Art. Sva se tri rada bave, svaki na svoj način, ljudskim odnosom prema životinjama. Analiza radova teorijski se temelji na postavkama filozofskog posthumanizma u širem smislu, potom na promišljanjima odnosa životinje i čovjeka Giorgia Agambena, na teorijama subverzivne umjetnosti te postojećim spoznajama o hibridnoj umjetnosti.
Teza je teksta da hibridna umjetnost ima znatan subverzivni potencijal koji se temelji na upotrebi neočekivanih materijala i postupaka iz izvanumjetničkih, odnosno znanstvenih disciplina te njihovu prenošenju u javno polje, čime se gledatelj postavlja pred izazov suočavanja—umjesto s umjetničkim objektom—s umjetničkim živim bićima.

Keywords

subverzija; hibridna umjetnost; bioart; Maja Smrekar; Eduardo Kac; Tissue Culture and Art

Hrčak ID:

203841

URI

https://hrcak.srce.hr/203841

Publication date:

1.7.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.622 *