Professional paper
https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.1-2.1
Mikrobiološki i kemijski parametri ribe i školjkaša
Iva Čanak
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 Zagreb, Croatia
Ksenija Markov
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 Zagreb, Croatia
Ana Gavrilović
; University of Juraj Dobrila in Pula, Pula, Croatia
Petra Bosanac
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 Zagreb, Croatia
Jurica Jug-Dujaković
; Sustainable Aquaculture Systems Inc., 715 Pittstown Road, Frenchtown, NJ 08825, SAD
Željko Jakopović
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 Zagreb, Croatia
Deni Kostelac
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 Zagreb, Croatia
Jelka Pleadin
; Croatian Veterinary Institute Zagreb, Savska cesta 143, 10000 Zagreb, Croatia
Jadranka Frece
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 Zagreb, Croatia
Abstract
Rezultati brojnih istraživanja ukazuju na to da ribe i školjkaši posjeduju različitu populaciju bakterija na koži, škrgama te u probavnom traktu. Pored toga, unutarnji organi (bubrezi, jetra i slezena) zdrave ribe mogu također sadržavati bakterije. Stoga je cilj ovog istraživanja bio izolirati i identificirati mikrobnu populaciju lubina (Dicentrarchus labrax), dagnji (Mytilus galloprovincialis) i kamenica (Ostrea edulis) Jadranskog mora tijekom zimskog perioda. Od ukupno 15 uzoraka 5 je uzoraka bilo kontaminirano bakterijama iz roda Vibrio, iz 4 uzorka je izolirana E. coli, 5 uzoraka su bila pozitivna na sulfitoreducirajuće klostridije dok je Pseudomonas aeruginosa dokazan samo u uzorcima dagnji i kamenica. U svim uzorcima lubina su dokazane enterobakterije. U niti jednom uzorku lubina i školjkaša nije dokazana prisutnost bakterija iz roda Salmonella kao ni Listeria monocytogenes. Bakterije mliječne kiseline su izolirane iz samo jednog uzorka lubina i to rod Lactobacillus. Fizikalno-kemijska analiza mesa ribe pokazala je da meso ima zadovoljavajući pH, histamin nije detektiran, odnosno koncentracija je bila ispod granice detekcije dok je koncentracija trimetilamina iznosila niskih 0,801±0,58 mgN/100 g mesa.
Keywords
akvakultura; mikrobna populacija; školjke; lubin
Hrčak ID:
205220
URI
Publication date:
5.9.2018.
Visits: 2.432 *