Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.1-2.1

Mikrobiološki i kemijski parametri ribe i školjkaša

Iva Čanak ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 Zagreb, Croatia
Ksenija Markov ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 Zagreb, Croatia
Ana Gavrilović ; University of Juraj Dobrila in Pula, Pula, Croatia
Petra Bosanac ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 Zagreb, Croatia
Jurica Jug-Dujaković ; Sustainable Aquaculture Systems Inc., 715 Pittstown Road, Frenchtown, NJ 08825, SAD
Željko Jakopović ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 Zagreb, Croatia
Deni Kostelac ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 Zagreb, Croatia
Jelka Pleadin ; Croatian Veterinary Institute Zagreb, Savska cesta 143, 10000 Zagreb, Croatia
Jadranka Frece ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 351 Kb

page 44-51

downloads: 1.409

cite


Abstract

Rezultati brojnih istraživanja ukazuju na to da ribe i školjkaši posjeduju različitu populaciju bakterija na koži, škrgama te u probavnom traktu. Pored toga, unutarnji organi (bubrezi, jetra i slezena) zdrave ribe mogu također sadržavati bakterije. Stoga je cilj ovog istraživanja bio izolirati i identificirati mikrobnu populaciju lubina (Dicentrarchus labrax), dagnji (Mytilus galloprovincialis) i kamenica (Ostrea edulis) Jadranskog mora tijekom zimskog perioda. Od ukupno 15 uzoraka 5 je uzoraka bilo kontaminirano bakterijama iz roda Vibrio, iz 4 uzorka je izolirana E. coli, 5 uzoraka su bila pozitivna na sulfitoreducirajuće klostridije dok je Pseudomonas aeruginosa dokazan samo u uzorcima dagnji i kamenica. U svim uzorcima lubina su dokazane enterobakterije. U niti jednom uzorku lubina i školjkaša nije dokazana prisutnost bakterija iz roda Salmonella kao ni Listeria monocytogenes. Bakterije mliječne kiseline su izolirane iz samo jednog uzorka lubina i to rod Lactobacillus. Fizikalno-kemijska analiza mesa ribe pokazala je da meso ima zadovoljavajući pH, histamin nije detektiran, odnosno koncentracija je bila ispod granice detekcije dok je koncentracija trimetilamina iznosila niskih 0,801±0,58 mgN/100 g mesa.

Keywords

akvakultura; mikrobna populacija; školjke; lubin

Hrčak ID:

205220

URI

https://hrcak.srce.hr/205220

Publication date:

5.9.2018.

Visits: 2.432 *