Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15255/KUI.2018.010

Toplinska i mehanička svojstva mješavina na bazi termoplastičnog škroba

Vesna Ocelić Bulatović ; Faculty of Chemical Engineering and Technology University of Zagreb, Marulićev trg 19 10 000 Zagreb, Croatia
Ivana Borković ; Faculty of Chemical Engineering and Technology University of Zagreb, Marulićev trg 19 10 000 Zagreb, Croatia
Dajana Kučić Grgić orcid id orcid.org/0000-0001-8427-6482 ; Faculty of Chemical Engineering and Technology University of Zagreb, Marulićev trg 19 10 000 Zagreb, Croatia
Antun Jozinović orcid id orcid.org/0000-0001-9627-1013 ; Faculty of Food Technology, University of Osijek, Franje Kuhača 20, 31 000 Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 1.382 Kb

page P21-P31

downloads: 572

cite


Abstract

U ovom radu pripremljene su mješavine na osnovi polietilena niske gustoće (PE-LD) i termoplastičnog škroba (TPS) s ciljem dobivanja biorazgradljivog polimernog materijala za primjenu kao ambalažnog materijala. Provedena je karakterizacija toplinskih, mehaničkih svojstava kao i propusnost vodene pare zbog izrazitog hidrofilnog karaktera škroba. Dodatak TPS-a u PE-LD/TPS mješavinama utječe na porast stupnja kristalnosti do udjela od 20 mas. % zbog nukleacijskog učinka TPS-a. Prekidno naprezanje i prekidno istezanje smanjuju se porastom udjela TPS-a u PE-LD/TPS mješavinama, dok modul elastičnosti raste. Temperatura početka razgradnje pomiče se na niže temperature, što ukazuje na smanjenje toplinske stabilnosti PE-LD-a dodatkom TPS-a. Glicerol kao plastifikator škroba utječe na povećanje toplinske stabilnosti škroba, no pokazuje negativan učinak na propusnost vodene pare.


Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Keywords

biorazgradljivi materijali; polietilen niske gustoće; termoplastični škrob; toplinska svojstva; mehanička svojstva; propusnost vodene pare

Hrčak ID:

207026

URI

https://hrcak.srce.hr/207026

Publication date:

14.12.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.496 *