Review article
https://doi.org/10.21860/medflum2018_207350
Debljinom uzrokovana kronična upala niskog intenziteta: uvođenje DII-a (dietary inflammatory index) u kliničku praksu je prekretnica?
Andrej Belančić
orcid.org/0000-0001-7848-6600
; University of Rijeka, Faculty of Medicine, Rijeka, Croatia
Gordana Kenđel Jovanović
; Teaching Institute of Public Health Primorsko-Goranska County, Rijeka, Croatia
Sanja Klobučar Majanović
orcid.org/0000-0002-0287-4735
; University of Rijeka, Faculty of Medicine, Rijeka, Croatia, Department of Endocrinology, Diabetes and Metabolic Diseases, Clinical Hospital Centre Rijeka, Rijeka, Croatia
Abstract
Prehrana je najvažniji promjenjivi čimbenik uključen u razvojni proces kronične upale niskog intenziteta na razini visceralnog masnog tkiva. Proupalni/protuupalni potencijali glavnine namirnica i nutritivnih komponenti određeni su, vrednovani te prikazani kao DII (eng. dietary inflammatory index). DII je nutricionistički alat dizajniran na temelju opsežnog pregleda literature o učincima konzumacije pojedinih prehrambenih parametara na biomarkere upalnog procesa. Obrascu prehrane pridružen ukupni DII može se nalaziti u rasponu od 7.98 (maksimalni proupalni) do -8.87 (maksimalni protuupalni). Integrativni protuupalni pristup potencijalna je prekretnica u suočavanju s preuhranjenosti/debljinom, kroničnom upalom niskog intenziteta i njoj pridruženim kroničnim bolestima.
Keywords
Debljina; Nutritivna procjena; Prehrana; Upala
Hrčak ID:
207350
URI
Publication date:
1.12.2018.
Visits: 2.517 *