Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.17113/ftb.56.03.18.5658

Mikrobne keratinaze: enzimi s obećavajućom biotehnološkom primjenom

Beti Vidmar ; Chair of Microbiology and Microbial Biotechnology, Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenia
Maša Vodovnik orcid id orcid.org/0000-0002-1189-2417 ; Chair of Microbiology and Microbial Biotechnology, Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenia


Full text: croatian pdf 433 Kb

page 312-328

downloads: 364

cite

Full text: english pdf 433 Kb

page 312-328

downloads: 481

cite


Abstract

Keratin je netopljivi strukturni protein, koji izgrađuje čvrsta tkiva ljudi i životinja, poput perja, vune, kose, rogova i noktiju. Perje i vuna predstavljaju glavne izvore otpada bogatog proteinima koji se može preraditi u proizvode s dodanom vrijednošću, kao što su krmiva, gnojiva i biogoriva. Glavno ograničenje razgradnje keratinskih supstrata je njihova stabilna struktura, koja otežava hidrolizu s uobičajenim proteazama. Međutim, u prirodi se nalaze mikroorganizmi koji proizvode keratinolitičke enzime za razgradnju takvih supstrata. Keratinaze se upotrebljavaju u farmaceutskoj i tekstilnoj industriji te industriji kože. No, njihova je šira primjena npr. u preradi otpada iz industrije peradi ograničena, stoga se trebaju dodatno optimirati svojstva te uvjeti proizvodnje enzima. U ovom preglednom članku opisujemo molekularne značajke i svojstva keratinaza, njihovu klasifikaciju, tradicionalne i nove metode pronalaska novih enzima, proizvodnju, karakterizaciju, načine poboljšanja njihovih svojstava i biotehnološku primjenu.

Keywords

keratin; keratinaza; obrada otpada; keratinolitički mikroorganizmi; biotehnološka primjena

Hrčak ID:

207617

URI

https://hrcak.srce.hr/207617

Publication date:

30.9.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 2.663 *