Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.56.03.18.5318

Ekstrakcija ulja lanenih (Linum usitatissimum) sjemenki pomoću različitih otapala

Guilherme Sabadin Piva ; Department of Food Engineering, URI Erechim, Av. Sete de Setembro 1621, 99700-000, Erechim, RS, Brazil
Thiago André Weschenfelder ; Department of Food Engineering, URI Erechim, Av. Sete de Setembro 1621, 99700-000, Erechim, RS, Brazil
Elton Franceschi ; Colloidal System Research Center (NUESC), Research and Technology Institute (ITP), Tiradentes University (UNIT), 49032-490, Aracaju, SE, Brazil
Rogério Luis Cansian ; Department of Food Engineering, URI Erechim, Av. Sete de Setembro 1621, 99700-000, Erechim, RS, Brazil
Natalia Paroul ; Department of Food Engineering, URI Erechim, Av. Sete de Setembro 1621, 99700-000, Erechim, RS, Brazil
Clarice Steffens ; Department of Food Engineering, URI Erechim, Av. Sete de Setembro 1621, 99700-000, Erechim, RS, Brazil


Full text: croatian pdf 820 Kb

page 366-372

downloads: 1.037

cite

Full text: english pdf 820 Kb

page 366-372

downloads: 403

cite


Abstract

U ovom je radu okarakterizirano ulje lanenih sjemenki dobiveno različitim postupcima ekstrakcije (pomoću heksana, subkritičnog propana i stlačenog etanola), a dobiveni rezultati uspoređeni su s vrijednostima komercijalnog hladno prešanog lanenog ulja. Eksperimentalni dizajn upotrijebljen je za procjenu utjecaja temperature i pritiska na ekstrakciju ulja pomoću propana i etanola. Esencijalne masne kiseline ispitane su pomoću plinske kromatografije. Nisu utvrđene bitne razlike između udjela ω-3, 6 i 9 masnih kiselina u lanenom ulju dobivenom različitim postupcima ekstrakcije, samo je kiselost lanenog ulja dobivenog pomoću subkritičnog propana (0,956 %) bila bitno različita. Ekstrakcijom pomoću organskog otapala (Soxhlet) dobiven je prinos od 36,12 %. Ekstrakcijom pomoću subkritičnog propana pri 107 Pa i 40 °C tijekom 1,5 h dobiven je bolji prinos (28,39 %) nego pomoću stlačenog etanola (8,05 %) pri sličnim uvjetima. Esktrakcija ulja lanenih sjemenki pomoću subkritičnog propana je ekonomski isplativa, s troškovima proizvodnje od 124,58 US/L. Rezultati potvrđuju da se ekstrakcijom pomoću subkritičnog propana može proizvesti laneno ulje pri umjerenoj temperaturi i tlaku, bez gubitka kakvoće i smanjenja udjela ω-3, 6 i 9 masnih kiselina.

Keywords

laneno ulje; masne kiseline; ekstrakcijski prinos; metode ekstrakcije; kakvoća ulja

Hrčak ID:

207636

URI

https://hrcak.srce.hr/207636

Publication date:

30.9.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 2.832 *