Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.33128/ag.80.2.1

HRANIDBENA VRIJEDNOST SIJENA S OBITELJSKIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE

Marina Vranić orcid id orcid.org/0000-0001-6280-0116 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Krešimir Bošnjak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Čačić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Goran Kiš orcid id orcid.org/0000-0001-5781-0264 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Božica Lukšić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mateo Papac ; Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 763 Kb

page 107-116

downloads: 514

cite


Abstract

Sušenjem biljne mase kroz vegetacijsku sezonu proizvodi se suha voluminozna krma ili sijeno. Hranidbena vrijednost krme je ovisna o koncentraciji hranjiva u suhoj tvari (ST) te potencijalnoj konzumaciji krme što zajedno uvjetuje proizvodnost životinja. Cilj rada bio je procijeniti hranidbenu vrijednost dviju skupina uzoraka sijena prikupljenih s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) sjeverozapadne Hrvatske u vremenu od 2011. do 2013. godine (skupina 1) i u vremenu od 2014. do 2016. godine (skupina 2). Uzorci su NIR spektroskopijom analizirani na osnovne kemijske parametre hranjivosti. Utvrđeno je da su uzorci skupine 1 (SK 1) sadržavali više (P<0,001) sirovih bjelančevina (SB), ugljikohidrata topivih u vodi (UTV), metaboličke energije (ME) i imali su veću probavljivost organske tvari (OT) u ST (D-vrijednost) u usporedbi s uzorcima skupine 2 (SK 2). Uzorci SK 2 su sadržavali više OT (P<0,001) u usporedbi s uzorcima SK 1. Zaključeno je da su istraživani uzorci sijena bili osrednje do niske kvalitete. Razlozi za navedeno mogu biti brojni, ali u ovom istraživanju se s obzirom na vrijednosti istraživanih parametara hranjivosti te poznavajući klimatske prilike područja, vjerojatno radi o kasnijem roku košnje tratine za proizvodnju sijena visoke hranjivosti.

Keywords

sijeno; NIR spektroskopija; hranjivost; kemijski sastav

Hrčak ID:

214820

URI

https://hrcak.srce.hr/214820

Publication date:

10.12.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.672 *