Skip to the main content

Professional paper

Usporedba različitih metoda određivanja koeficijenta propusnosti nekoherentnog tla

Ivana Petrinjak orcid id orcid.org/0000-0001-7344-5981 ; University of Zagreb, Faculty of Geotechnical Engineering
Damir Štuhec ; University of Zagreb, Faculty of Geotechnical Engineering
Goran Jeftić ; University of Zagreb, Faculty of Geotechnical Engineering
Stjepan Strelec orcid id orcid.org/0000-0001-6644-6900 ; University of Zagreb, Faculty of Geotechnical Engineering


Full text: croatian pdf 1.597 Kb

page 99-108

downloads: 2.508

cite


Abstract

Tečenje vode kroz tlo moguće je zbog postojanjapovezanihšupljina koje se nalaze između čvrstih čestica tla. Mjera sposobnosti propusnog medija (tla) da propušta vodu definira se preko koeficijenta propusnosti. Sam pojam propusnosti se odnosi na lakoću kojom se bilo koji fluid kreće kroz određeni sloj. Kod ispitivanja vodopropusnosti tla obično se uzima da je voda taj fluid koji teče kroz tlo. Određivanje koeficijenta vodopropusnosti zahtijeva poznavanje odgovarajućih svojstava tla. Ona se određuju pomoću laboratorijskih ispitivanja koja obuhvaćaju granulometrijski sastav, oblik i veličina zrna, specifičnu gustoću čestica tla te poroznost i saturiranost. Koeficijent vodopropusnosti se u laboratoriju određuje ispitivanjem u permeametru, metodom stalnogili promjenjivogpotencijalai metodom zadanog protoka. U skladu s vrstom tla odabire se metoda i uređaj za ispitivanje vrijednosti koeficijenta vodopropusnosti. U radu seuspoređuju rezultati određivanja koeficijenta vodopropusnosti pijeska korištenjem izravne metode mjerenja u permeametru sa stalnim potencijalom, s rezultatima dobivenim primjenom različitih empirijskih metoda koje se temelje na svojstvima granulometrijske krivulje ispitivanog materijala.

Keywords

propusnost tla; koeficijent vodopropusnosti; CHP (permeametar sa stalnim potencijalom); metode određivanja koeficijenta vodopropusnosti

Hrčak ID:

215215

URI

https://hrcak.srce.hr/215215

Publication date:

17.12.2018.

Visits: 2.986 *