Original scientific paper
https://doi.org/10.15255/KUI.2018.034
Aminokiselinski sastav i antioksidacijska aktivnost odabranih gljiva Bosne i Hercegovine
Mirsada Salihović
orcid.org/0000-0001-7497-4084
; Faculty of Pharmacy, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 8, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Aida Šapčanin
orcid.org/0000-0003-3501-9353
; Faculty of Pharmacy, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 8, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Ekrem Pehlić
; Faculty of Health Sciences, University of Bihać, Hrvatskog trolista 4, 77 000 Bihać, Bosnia and Herzegovina
Alija Uzunović
orcid.org/0000-0002-3582-9893
; Agency for Medicinal Products and Medical Devices, Titova 9, 71 000, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Selma Špirtović-Halilović
; Faculty of Pharmacy, University of Sarajevo, Zmaja od Bosne 8, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Melita Huremović
; Faculty of Science, University of Tuzla, Univerzitetska 4, 75 000 Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Abstract
Mnoga istraživanja ističu zdravstvene prednosti gljiva, koje stoga postaju sve zanimljivije za konzumente i istraživače. Sadržaj aminokiselina (AA) i ukupnih fenola (TPC) te antioksidacijska aktivnost (AAc) utvrđeni su u samoniklim i kultiviranim gljivama. Analizirane AA su: L-triptofan (Trp), L-arginin (Arg), L-cistein (Cys), L-metionin (Met), L-alanin (Ala), L-fenilalanin (Phe), L-lizin (Lys), L-valin (Val), L-glicin (Gly) i L-leucin (Leu). Od samoniklih gljiva analizirane su: Lactarius piperatus, Amanita caesarea, Lactarius deliciosus, Lycoperdon pyriforme, Macrolepiota procera, a od kultiviranih gljiva ispitivane su: Agaricus bisporus, Boletus aestivalis, Cantharellus cibarius, Pleurotus ostreatus i Agaricus bisporus var. avellaneus. Određivanje AA provedeno je metodom HPTLC, a kvantifikacija je provedena skenerom Camag TLC i softverom WINCAT skeniranjem ploča na 540 nm. TPC je spektrofotometrijski određen kao ekvivalent galne kiseline/g svježe mase metodom Folin-Ciocalteu. Aktivnost hvatanja radikala (RSA) ekstrakata gljiva određena je DPPH testom. Najveći sadržaj Ala, Gly, Phe, Lys, Val i Leu nađen je u Pleurotus ostreatus. Sadržaj ukupnih fenola (mg GAE/g)
u ispitivanim gljivama kretao se u rasponu od 1,90 do 35,56, a % RSA u rasponu od 43,88 do 90,17. Ovo istraživanje promovira konzumiranje hrane bogate bioaktivnim spojevima, kojima pripadaju i gljive. Stoga je nužno nastaviti istraživanje gljiva s područja Bosne i Hercegovine radi utvrđivanja njihove dobrobiti za cjelokupno održavanje zdravlja ljudi i zaštite od oboljenja povezanih sa starenjem.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Keywords
samonikle gljive; kultivirane gljive; aminokiseline; HPTLC; antioksidacijska aktivnost
Hrčak ID:
218140
URI
Publication date:
17.4.2019.
Visits: 1.627 *