Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0206

Upravljanje lipidnim profilom i oksidacijskim statusom kod krava holstein i simentalske pasmine tijekom laktacije

Dejan Obućinski ; University Business Academy, Faculty of Economics and Engineering Management, Department of Engineering Management in Biotechnology, Cvećarska 2, 21000 Novi Sad, Serbia
Dragan Soleša orcid id orcid.org/0000-0003-1185-7969 ; University Business Academy, Faculty of Economics and Engineering Management, Department of Engineering Management in Biotechnology, Cvećarska 2, 21000 Novi Sad, Serbia
Denis Kučević orcid id orcid.org/0000-0002-1932-7156 ; University of Novi Sad, Faculty of Agriculture, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad, Serbia
Radivoj Prodanović orcid id orcid.org/0000-0002-7088-8506 ; University Business Academy, Faculty of Economics and Engineering Management, Department of Engineering Management in Biotechnology, Cvećarska 2, 21000 Novi Sad, Serbia
Mirela Tomaš Simin orcid id orcid.org/0000-0003-1833-9857 ; University of Novi Sad, Faculty of Agriculture, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad, Serbia
Dragana Ljubojević Pelić ; Scientific Institute of Veterinary Medicine “Novi Sad”, Rumenački put 20, 21000 Novi Sad, Serbia
Olivera Đuragić orcid id orcid.org/0000-0003-3189-5057 ; Scientific Institute for Food Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Nikola Puvača orcid id orcid.org/0000-0002-5500-7010 ; University Business Academy, Faculty of Economics and Engineering Management, Department of Engineering Management in Biotechnology, Cvećarska 2, 21000 Novi Sad, Serbia


Full text: croatian pdf 231 Kb

page 116-124

downloads: 730

cite

Full text: english pdf 231 Kb

page 116-124

downloads: 714

cite


Abstract

Upravljanje i određivanje lipidnog profila krvi i oksidacijskog statusa vrlo je korisno sredstvo za dokazivanje utjecaja stranih kemijskih tvari na proizvodnju mliječnih krava. Istraživanje različitih biomarkera oksidativnog stresa povezanog s različitim problemima u proizvodnji mliječnih krava predstavlja vrlo važno pitanje. Cilj ovog rada je istražiti različite biološke markere krava holstein i simentalske pasmine, tijekom različitih faza laktacije. Ukupno 60 krava holstein i simentalske pasmine podijeljeno je u dva tretmana (HF i S) koji su dalje podijeljeni u tri skupine. Skupine svake pasmine krava bile su podijeljene u tri faze u ranoj laktaciji od 32-75 dana (HF1 i S1), maksimalna laktacija 80-165 dana (HF2 i S2) i niska laktacija od 175 dana nadalje (HF3 i S3). Tijekom pokusa utvrđena je ukupna proizvodnja mlijeka i postotak mliječne masti i proteina. Uzorci krvi su uzeti iz jugularne vene svake krave, dok serum je sakupljen bez antikoagulanta i pohranjen na -20 °C u malim alikvotima do daljnje analize. Serum je zatim analiziran na trigliceride, kolesterol, HDL, LDL, AST, ALT, GGT, ukupni antioksidacijski status (TAS), ukupni oksidacijski status (TOS), MDA, SOD, katalaze i paraoksonaze (PON1). Značajno (P<0,05) su se pokazale visoke vrijednosti kolesterola, TOS-a i SOD-a na vrhuncu laktacije kod svih krava. Postupno opadanje od rane laktacije do niske laktacije uočeno je u vrijednostima triglicerida, ALT, dok je MDA postupno rasla iz iste faze u svih krava, dok su LDL i katalaza pokazale nepravilan raspon varijacija u različitim fazama laktacije među svim skupinama. Holstein pasmina pokazala je značajno više vrijednosti ALT i PON1 (level of signifikance), dok su vrijednosti HDL, TAS i TOS bile niže u simentalskoj skupini. Pokazujući znakove oksidativnog stresa, zaključeno je da metabolički napori krava tijekom vrha laktacije utječu na istražene parametre. Poremećaj u unosu hrane i porast metaboličkih procesa podižu oksidativni stres kod krava, osobito tijekom vrha laktacije koji se može odrediti nadziranjem promjena u krvi. Rezultati istraživanja pokazali su da je krave holštajn pasmine bila pod većim oksidativnim stresom u različitim fazama laktacije u odnosu na krave simentaske pasmine.

Keywords

upravljanje; krava; laktacija; proizvodnja mlijeka; stres; biomarkeri

Hrčak ID:

218655

URI

https://hrcak.srce.hr/218655

Publication date:

1.4.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 3.050 *