Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.33128/ag.80.5.2

UTJECAJ TRETMANA SJEMENA NA ZDRAVSTVENO STANJE SJEMENA I POČETNI RAST PAPRIKE

Svjetlana Matotan ; Podravka d.d. Koprivnica, Ante Starčevića 32, Koprivnica, Hrvatska
Zdravko Matotan ; Podravka d.d. Koprivnica, Ante Starčevića 32, Koprivnica, Hrvatska
Marina Palfi orcid id orcid.org/0000-0002-0401-9978 ; Podravka d.d. Koprivnica, Ante Starčevića 32, Koprivnica, Hrvatska


Full text: croatian pdf 1.413 Kb

page 299-312

downloads: 580

cite


Abstract

Istraživanje utjecaja temperature (konstantna 20°C i izmjenljiva 20-30°C) i tretmana sjemena (NaOCl, M-metalaksil, karboksin+tiram i netretirano sjeme kao kontrola) na energiju klijanja, klijavost i zdravstveno stanje sjemena provedeno je u laboratorijskim uvjetima na sjemenu paprike sorte Slavonka. Rezultati su pokazali statistički značajan učinak temperature, tretmana i njihove interakcije na energiju klijanja sjemena paprike, dok kod klijavosti sjemena tretmani nisu pokazali signifikantne razlike. Najveća energija klijanja bila je u karboksin+tiram tretmanu kod izmjenljive temperature (76%). Statistički značajan učinak temperature, tretmana i njihove interakcije utvrđen je za razvoj fitopatogenih gljiva Alternaria spp, Cladosporium sp. i Penicillium sp. Za razvoj Fusarium spp. temperature nisu pokazale statistički značajnu razliku, kao niti interakcija temperature i tretmana za razvoj Aspergillus spp. Na temelju naših rezultata možemo zaključiti da se učinkovitim tretmanima može poboljšati kvaliteta sjemena i smanjiti količina fungicida potrebnih za suzbijanje bolesti sjemena.

Keywords

paprika; tretmani; energija klijanja; klijavost; zdravstveno stanje sjemena

Hrčak ID:

220092

URI

https://hrcak.srce.hr/220092

Publication date:

2.5.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 1.733 *