Review article
Obogaćivanje pilećeg mesa karnozinom
Gordana Kralik
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Abstract
Komponente funkcionalne hrane utječu povoljno na određene funkcije u organizmu, poboljšavaju opće stanje organizma i smanjuju rizik od nekih bolesti. Karnozin (β-alanin-L-histidin) je prirodni dipeptid s potencijalnim terapeutskim primjenama (produljuje vijek stanica, inhibira toksične efekte amiloid peptida, malondialdehida i hipoklorita na stanice, inhibira glikolizaciju proteina, umrežavanje proteina i DNA, čuva staničnu homeostazu). Važan je za funkciju oka i nazvan je „lijekom protiv starenja“. Na temelju suvremenih spoznaja iz hranidbe, biokemije i kvalitete mesa, stvorili smo novi animalni proizvod za tržište, posebice onih konzumenata koji preferiraju pileće meso.
Keywords
pileće meso; karnozin; dipeptid
Hrčak ID:
221879
URI
Publication date:
16.5.2019.
Visits: 731 *