Skip to the main content

Original scientific paper

Aroma u hranidbi svinja u tovu

Mirko Saftić
Branislav Živković
Wladislav Migdal
Čedomir Radović
Mihal Fabjan
Zoran Miljević


Full text: croatian pdf 64 Kb

page 19-24

downloads: 1.383

cite


Abstract

Ispitivanjem arome temeljene na biljnim ekstraktima kao stimulatorima prirasta u hranidbi svinja u tovu pokazalo se da ispitivana aroma ima pozitivne učinke na prirast, konzumaciju i konverziju hrane, iskorištavanje suhe, organske tvari i bjelančevina, na randman kao i na cijenu prirasta kod životinja u pokusu. Nije bilo učinka uvođenja arome u obroke na mesnatost polovica svinja na liniji klanja. Naša su istraživanja u prethodnom razdoblju ukazala na pozitivne učinke korištenja aroma u hranidbi krmača i odojaka, kao i svinja u tovu. Naša ispitivanja postavljena u ovom radu imala su za cilj da se ispitaju učinci uvođenja 0,04% arome Jabuka, u mješavini za hranidbu svinja u tovu. Ispitivanja su izvedena na Eksperimentalnoj farmi svinja Instituta za stočarstvo, Beograd-Zemun u SiCG. Kao kriteriji za procjenu dobivenih rezultata poslužili su proizvodni rezultati, stupanj iskorištavanja hranjivih tvari, klaonički pokazatelji i gospodarska analiza izražena cijenom prirasta svinja. Dobiveni rezultati su pokazali da se: - uvođenjem arome u krmne smjese za svinje poboljšao prirast za 4,78% u usporedbi s krmnom smjesom istog sastava ali bez dodane arome, - hranidbom s krmnom smjesom u kojoj je korištena aroma ppovećala se konzumacije hrane za 1,9% kod životinja u pokusu, - svinje u obroku s dopunskom aromom trošile su za 3,75% manje hrane za 1 kg ostvarenog tjelesnog prirasta, - dodana aroma pozitivno je utjecala na stupanj iskorištavanja suhe i organske tvari kao i sirovih bjelančevina iz krmnih smjesa, - korištenje arome pokazalo je tendenciju poboljšanja randmana, a nije imalo utjecaja na mesnatost svinja, - u pogledu gospodarske opravdanosti ispitivana aroma je kod svinja u tovu smanjila cijenu prirasta za 2,06%. U cjelini ispitivana aroma je pokazala pozitivne učinke na sve ispitivane pokazatelje u hranidbi svinja u tovu.

Keywords

aroma; mesnatost polovica; randman; cijena prirasta; konzumacija hrane; tjelesni prirasti

Hrčak ID:

2123

URI

https://hrcak.srce.hr/2123

Publication date:

5.3.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 2.514 *