Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.57.02.19.6139

Preživljavanje kvasca Rhodotorula mucilaginosa, izoliranog iz prirodne mikrobiote bobica čileanske guave, nakon sušenja raspršivanjem, i njegovo antagonističko djelovanje na plijesan Botrytis cinerea

Alexandra González-Esparza ; School of Biochemical Engineering, Faculty of Engineering, Pontifical Catholic University of Valparaíso, Avenue Brasil 2085, 2340000 Valparaíso, Chile
Juan Carlos Gentina ; School of Biochemical Engineering, Faculty of Engineering, Pontifical Catholic University of Valparaíso, Avenue Brasil 2085, 2340000 Valparaíso, Chile
Kong S. Ah-Hen ; Institute of Food Science and Technology, Faculty of Agricultural Sciences, Austral University of Chile, Avenue Julio Sarrazín sn, Campus Isla Teja, 5090000 Valdivia, Chile
Roxana Alvarado ; Institute of Biochemistry and Microbiology, Faculty of Sciences, Austral University of Chile, Avenue Julio Sarrazín sn, Campus Isla Teja, 5090000 Valdivia, Chile
Joaquín Stevenson ; Institute of Food Science and Technology, Faculty of Agricultural Sciences, Austral University of Chile, Avenue Julio Sarrazín sn, Campus Isla Teja, 5090000 Valdivia, Chile
Erika Briceño ; Institute of Plant Production and Health, Faculty of Sciences, Austral University of Chile, Avenue Eduardo Tallman sn, Campus Isla Teja, 5090000 Valdivia, Chile
Osvaldo Montenegro ; Institute of Plant Production and Health, Faculty of Sciences, Austral University of Chile, Avenue Eduardo Tallman sn, Campus Isla Teja, 5090000 Valdivia, Chile


Full text: croatian pdf 279 Kb

page 222-220

downloads: 299

cite

Full text: english pdf 279 Kb

page 222-220

downloads: 256

cite


Abstract

Svrha je ovoga rada bila ispitati preživljavanje i antagonističku aktivnost kvasca Rhodotorula mucilaginosa, izoliranog iz prirodne mikrobiote bobica čileanske guave, na plijesan Botrytis cinerea, uzročnika sive plijesni na voću i povrću, nakon sušenja raspršivanjem pri različitim uvjetima kao što su: ulazna temperatura, udjel inkapsulirajućeg sredstva (maltodekstrin) i pritok supstrata. Stopostotno preživljavanje kvasca postignuto je nakon sušenja raspršivanjem s 18 % maltodekstrina pri ulaznoj temperaturi od 130 °C i pritoku supstrata od 9,25 mL/min. Suhi kvasac dobiven pri tim uvjetima imao je najveće antagonističko djelovanje in vitro i in vivo na jabukama, čime je potvrđeno da je sušenje raspršivanjem prikladna metoda proizvodnje aktivnih suhih stanica kvasca R. mucilaginosa koje se mogu primijeniti za biokontrolu kvarenja sivom plijesni. Također je potvrđeno da maltodekstrin kao inkapsulirajuće sredstvo poboljšava in vitro antagonističku aktivnost kvasca R. mucilaginosa.

Keywords

dehidracija; kvasac; siva plijesan; fitopatogena plijesan; antagonističko djelovanje; biokontrola

Hrčak ID:

223876

URI

https://hrcak.srce.hr/223876

Publication date:

30.6.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 1.764 *