Skip to the main content

Original scientific paper

Ekstrakcija i ispitivanje stabilnosti polifenola komine masline u prirodnim eutektičkim otapalima

Anamarija Mitar orcid id orcid.org/0000-0003-2926-0327 ; Faculty of Chemical Engineering and Technology University of Zagreb, Marulićev trg 19 10 000 Zagreb, Croatia
Dajana Kučić Grgić orcid id orcid.org/0000-0001-8427-6482 ; Faculty of Chemical Engineering and Technology University of Zagreb, Marulićev trg 19 10 000 Zagreb, Croatia
Jasna Prlić Kardum orcid id orcid.org/0000-0002-4126-6441 ; Faculty of Chemical Engineering and Technology University of Zagreb, Marulićev trg 19 10 000 Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 567 Kb

page 407-414

downloads: 615

cite


Abstract

Polifenolni spojevi, zaostali u komini koja je nusproizvod u proizvodnji maslinova ulja, antioksidansi su koji imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Za izdvajanje polifenola sve češće se primjenjuju prirodna eutektička otapala koje karakterizira netoksičnost, biorazgradljivost, nezapaljivost te niska cijena. U ovom radu upotrijebljeno je prirodno niskotemperaturno eutektičko otapalo (NADES) pripravljeno od triju komponenti: DL-jabučne kiseline, D-fruktoze i glicerola (MaFruGly) s različitim udjelima vode koji omogućavaju uspješnu ekstrakciju polifenola. Određena je optimalna metoda ekstrakcije, a nakon provedene ekstrakcije, ekstrakti su podvrgnuti mikrobiološkoj analizi te je praćena stabilnost izdvojenih polifenola. Istraživanje je pokazalo da su najuspješnije metode za ekstrakciju polifenola mikrovalno ultrazvučna te ekstrakcija ultrazvučnom sondom, a NADES s 30 % vode optimalno otapalo za održavanje stabilnosti polifenola.


Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Keywords

ekstrakcija; polifenoli; prirodna niskotemperaturna eutektička otapala; stabilnost polifenola

Hrčak ID:

225426

URI

https://hrcak.srce.hr/225426

Publication date:

7.10.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 2.001 *