Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.22586/pp.v56i1.8965

Istarski i dalmatinski gradovi – urbani prostor i elita, primjeri Rovinja i Raba (srednji i rani novi vijek)

Dušan Mlacović ; Department of History, Faculty of Arts, University of Ljubljana
Marija Mogorović Crljenko orcid id orcid.org/0000-0002-5882-4737 ; Department of History, Faculty of Humanities, Juraj Dobrila University of Pula
Danijela Doblanović Šuran ; Department of History, Faculty of Humanities, Juraj Dobrila University of Pula


Full text: english pdf 8.919 Kb

page 157-180

downloads: 494

cite


Abstract

U središtu je ovoga rada propitkivanje položaja, značaja i uopće određivanje gradskih elita u gradovima Rabu i Rovinju. Dva se grada međusobno razlikuju, napose u antičkom i srednjovjekovnom razdoblju, što je vezano i uz njihov nastanak i kasniji položaj, a samim time i definiranje gradskih elita u gradskome prostoru. Dok je Rab bio civitas, Rovinju je u mletačkom upravnom sustavu dodijeljen naslov terra. U geografskom smislu također postoje broje razlike koje određuju prostore stanovanja elita, a i sačuvani izvori na temelju kojih se elite mogu smjestiti u gradski prostor fizički, ali i statusno. Za Rovinj primjerice nema sačuvanih bilježničkih knjiga sve do kraja 16. stoljeća, dok za Rab one postoje i za razdoblje kasnoga srednjeg vijeka. Bilježničke knjige rječito progovaraju o ulozi, položaju i statusu gradskih elita. U njihovu nedostatku u slučaju Rovinja, poslužili smo se matičnim knjigama, popisima stanovnika i njihovih dobara, ali i preživjelim ostacima kuća koje nedvosmisleno govore o njihovu nastanku, gradnji i vlasnicima.
Usporedba Raba i Rovinja u predmoderno doba ukazuje na niz mogućih manifestacija urbanih sredina na istočnojadranskoj obali. Rovinj je po svom razvoju kad je riječ o funkcioniranju gradskih elita unutar gradskoga prostora moguće usporediti sa Šibenikom, dok je Rabu primjerice bliži istarski Poreč ili Kotor na samome jugu Jadrana.

Keywords

Rab, Rovinj, srednji vijek, rani novi vijek, urbana povijest, gradske elite

Hrčak ID:

225842

URI

https://hrcak.srce.hr/225842

Article data in other languages: english

Visits: 1.052 *