Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.22586/pp.v56i1.8965

Istarski i dalmatinski gradovi – urbani prostor i elita, primjeri Rovinja i Raba (srednji i rani novi vijek)

Dušan Mlacović ; Department of History, Faculty of Arts, University of Ljubljana
Marija Mogorović Crljenko orcid id orcid.org/0000-0002-5882-4737 ; Department of History, Faculty of Humanities, Juraj Dobrila University of Pula
Danijela Doblanović Šuran ; Department of History, Faculty of Humanities, Juraj Dobrila University of Pula


Full text: english pdf 8.919 Kb

page 157-180

downloads: 665

cite


Abstract

U središtu je ovoga rada propitkivanje položaja, značaja i uopće određivanje gradskih elita u gradovima Rabu i Rovinju. Dva se grada međusobno razlikuju, napose u antičkom i srednjovjekovnom razdoblju, što je vezano i uz njihov nastanak i kasniji položaj, a samim time i definiranje gradskih elita u gradskome prostoru. Dok je Rab bio civitas, Rovinju je u mletačkom upravnom sustavu dodijeljen naslov terra. U geografskom smislu također postoje broje razlike koje određuju prostore stanovanja elita, a i sačuvani izvori na temelju kojih se elite mogu smjestiti u gradski prostor fizički, ali i statusno. Za Rovinj primjerice nema sačuvanih bilježničkih knjiga sve do kraja 16. stoljeća, dok za Rab one postoje i za razdoblje kasnoga srednjeg vijeka. Bilježničke knjige rječito progovaraju o ulozi, položaju i statusu gradskih elita. U njihovu nedostatku u slučaju Rovinja, poslužili smo se matičnim knjigama, popisima stanovnika i njihovih dobara, ali i preživjelim ostacima kuća koje nedvosmisleno govore o njihovu nastanku, gradnji i vlasnicima.
Usporedba Raba i Rovinja u predmoderno doba ukazuje na niz mogućih manifestacija urbanih sredina na istočnojadranskoj obali. Rovinj je po svom razvoju kad je riječ o funkcioniranju gradskih elita unutar gradskoga prostora moguće usporediti sa Šibenikom, dok je Rabu primjerice bliži istarski Poreč ili Kotor na samome jugu Jadrana.

Keywords

Rab; Rovinj; srednji vijek; rani novi vijek; urbana povijest; gradske elite

Hrčak ID:

225842

URI

https://hrcak.srce.hr/225842

Publication date:

20.9.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 1.647 *