Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/m.21.5.2

Konzumiranje hrane podrijetlom od egzotičnih životinja

Alenka Dovč orcid id orcid.org/0000-0003-3264-1323 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Slovenija


Full text: english pdf 2.747 Kb

page 475-480

downloads: 380

cite


Abstract

Sve češće se na jelovnicima restorana u Zapadnoj Europi mogu naći jela podrijetlom od egzotičnih životinja poput iberijske svinje, deve, zebre, klokana, noja, deve, krokodila pitona, ali i nekih drugih. U zemljama trećeg svijeta takva se hrana može naći u uličnoj prodaji. Unatoč strogim zakonskim propisima koji su na snazi u EU, postoji i ilegalno tržište navedenim namirnicama koje, u tom slučaju, predstavljaju značajnu opasnost po zdravlje konzumenata, a njihovom trgovinom ugrožava se dobrobit životinja kojima se trguje, ali i domaćih na koje se uvezenim životinjama ili namirnicama podrijetlom od njih, mogu prenijeti različite bolesti. Meso egzotičnih životinja odlikuje se određenim specifičnostima u odnosu na meso domaćih životinja te su one u ovome radu istaknute, a spominje se i konzumacija brojnih insekata, koja je uobičajena u nekim zemljama. Konzumiranje određenih namirnica, sa stanovišta prosječnog europskog konzumenta upitne je ukusnosti (balut) ili etičnosti (krv zmija otrovnica).

Keywords

egzotične životinjske vrste; konzumiranje mesa; legalna i ilegalna trgovina

Hrčak ID:

226643

URI

https://hrcak.srce.hr/226643

Publication date:

15.10.2019.

Article data in other languages: english german italian spanish

Visits: 2.239 *