Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.15255/KUI.2019.025

Kemija u nastavi:
Kako načiniti kristale limunske kiseline i šećera

Milan Sikirica ; Division of General and Inorganic Chemistry, Department of Chemistry, Faculty of Science, University of Zagreb, Horvatovac 102a, 10 000 Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 1.654 Kb

page 609-614

downloads: 6.548

cite


Abstract

Učenici osnovnih škola gotovo redovito izvode pokus krstalizacije modre galice i kuhinjske soli. Modra galica je otrovna i štetna za okoliš, a veće kristale kuhinjske soli teško je dobiti. Umjesto pokusa kristalizacije modre galice i kuhinjske soli bolje je izvesti pokus kristalizacije limunske kiseline i običnoga šećera. Te su tvari jeftine, lako dostupne, biorazgradljive i nisu štetne za okoliš.




Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Keywords

nastava kemije; limunska kiselina; šećer, pokus; kristal; kristalizacija; kristalna rešetka; kristalna struktura; jedinična ćelija kristalne rešetke; simetrija

Hrčak ID:

228063

URI

https://hrcak.srce.hr/228063

Publication date:

7.12.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 9.192 *