Professional paper
https://doi.org/10.15255/KUI.2019.025
Kemija u nastavi:
Kako načiniti kristale limunske kiseline i šećera
Milan Sikirica
; Division of General and Inorganic Chemistry, Department of Chemistry, Faculty of Science, University of Zagreb, Horvatovac 102a, 10 000 Zagreb, Croatia
Abstract
Učenici osnovnih škola gotovo redovito izvode pokus krstalizacije modre galice i kuhinjske soli. Modra galica je otrovna i štetna za okoliš, a veće kristale kuhinjske soli teško je dobiti. Umjesto pokusa kristalizacije modre galice i kuhinjske soli bolje je izvesti pokus kristalizacije limunske kiseline i običnoga šećera. Te su tvari jeftine, lako dostupne, biorazgradljive i nisu štetne za okoliš.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Keywords
nastava kemije; limunska kiselina; šećer, pokus; kristal; kristalizacija; kristalna rešetka; kristalna struktura; jedinična ćelija kristalne rešetke; simetrija
Hrčak ID:
228063
URI
Publication date:
7.12.2019.
Visits: 9.192 *