Skip to the main content

Original scientific paper

Smanjena razina bjelančevina i slobodan izbor krmiva u hranidbi zagorskih purana

Stjepan Mužić
Zlatko Janječić
Jasna Pintar
Ksenija Gazić
Damir Županić


Full text: croatian pdf 70 Kb

page 111-118

downloads: 1.078

cite


Abstract

Zagorski puran postaje sve zanimljiviji u razvoju takozvane alternativne ili organske proizvodnje peradskog mesa u Hrvatskoj. Tehnologija uzgoja i hranidbe zagorskih purana još nije definirana i nastoji se iznaći što jednostavnija i jeftinija rješenja. U tom smislu postavljeno je istraživanje utjecaja hranidbe smanjenim udjelom bjelančevina i slobodnog izbora krmiva na proizvodne rezultate slobodno držanih zagorskih purana. Purići hranjeni smanjenim udjelom bjelančevina (25% i 23%) u prvih 8 tjedana uzgoja postigli su tjelesne mase u rasponu: muški 1469 do 1483 g, ženski 1201 do 1208 g, što nije mnogo slabije od rezultata postignutih u sličnim uvjetima, ali s hranom bogatijom bjelančevinama. U nastavku uzgoja, od 3 do 6. mjeseca, uz slobodan izbor krmiva i ispašu, purani su postigli sljedeće završne mase: muški P-a = 5882 g , muški P-b = 5752 g, ženski P-a = 3841 g, ženski P-b 3723 g. Hranjenje zrnom ili samljevenim kukuruzom nije imalo značajniji utjecaj na završne tjelesne mase pokusnih purana. Konverzija hrane u prvih osam tjedana uzgoja bila je podjednaka u svim skupinama i kretala se u rasponu od 2,34 do 2,49 kg krmne smjese za kilogram prirasta tjelesne mase. Tijekom uzgoja na otvorenom purani su u obje pokusne skupine konzumirali po kilogramu prirasta približno jednake količine odvojeno ponuđenih krmiva i to kukuruza 4,7 do 5,0 kg a sojine sačme 2,24 do 2,47 kg. Od ukupno konzumiranih krmiva sojina sačma je činila od 31,9 do 33,1 %. Randman klanja i gril obrade bio je u obje pokusne skupine i kod obiju spolova podjednak i iznosio je od 65,6 do 66,6%.

Keywords

zagorski puran; hranidba; slobodni izbor krmiva

Hrčak ID:

2168

URI

https://hrcak.srce.hr/2168

Publication date:

5.7.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 1.999 *